Čeští vojáci se vracejí z mezinárodního cvičení Khaan Quest v Mongolsku

Na 49 českých vojáků se dnes vrací z Mongolska. Zúčastnili se tam mezinárodního vojenského cvičení mírových operací. Mimořádně se osvědčili především jako instruktoři pro kurzy přežití. Akci s názvem Khaan Quest pomáhají organizovat Spojené státy americké a letos se jí zúčastnily jednotky 22 zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahajovací ceremonie vojenského cvičení Khaan Quest

Zahajovací ceremonie vojenského cvičení Khaan Quest | Zdroj: Reuters

„Cílem cvičení bylo certifikovat mongolský prapor před jeho výjezdem na misi OSN na území Jižního Súdánu. Cíl cvičení byl splněn a my jsme k tomu přispěli,“ vysvětlil major Václav Malát.

Khaan Quest je cvičení zaměřené především na mírové operace. Mongolská armáda ho využila i k tomu, aby si ověřila, jestli práce jejích štábních důstojníků odpovídá požadovaným standardům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští vojáci se vrátí z Mongolska. Účastnili se mezinárodního cvičení mírových operací. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Tea Parkanová

„Další důležitý cíl byl výcvik přežití, což byla jedna z těch atraktivnějších částí. Mongolská i americká strana si pochvalovaly jak úroveň a kvalitu instruktorů v rámci výcviku čet, tak i instruktorů pro přežití,“ popsal podplukovník Pavel Hryník.

České jednotky se Khaan Questu zúčastnily letos podruhé. Podle české velvyslankyně v Mongolsku Ivany Grollové se uvedly velmi dobře.

„Zúčastnily se kurzu přežití a zároveň učily ty ostatní. Je o to velký zájem a byly prosby, aby i na příští rok přijeli zejména instruktoři na kurzy přežití,“ dodala Grollová.

Mongolsko je země s krásnou, ale také zrádnou přírodou. Kurzy přežití se tu odehrávají v jiných podmínkách, než jaké mohou čeští vojáci zažít na domácím území. Proto je podle podplukovníka Hryníka Khaan Questu pro vojáky velmi přínosný.

„Terén se podobá Afghánistánu, zejména třeba oblasti Wardak, kde v minulosti působila česká jednotka v rámci mise ISAF,“ porovnal podplukovník Hryník a dodal:

„Naši vojáci si během celého cvičení i v rámci přežití vyzkoušeli nejen krásnou tvář mongolské přírody, ale i tu drsnou, kdy se počasí měnilo během hodin, přecházelo ve vichřici. Má to na lidi vliv, musí na to být připraveni.“

Tea Veseláková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme