Venkované v Řecku mají obavy z budoucnosti. Zlobí se na Tsiprase i předchozí politiky

Řekové na venkově se připravují na nejhorší. Bojí se výsledku nedělního referenda o přijetí podmínek zahraničních věřitelů. Lidé si na vesnicích mohou řadu věcí vypěstovat sami, a nemají proto tak velký strach o budoucnost jako lidé ve městech. I oni ale těžce snášejí dopady hospodářské krize a omezení fungování řeckých bank.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelinářka Eleni má domek s krámkem u hlavního silničního tahu z Atén do letoviska Nafplio

Zelinářka Eleni má domek s krámkem u hlavního silničního tahu z Atén do letoviska Nafplio | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Paní Eleni má domek s krámkem u hlavního silničního tahu z Atén do letoviska Nafplio. Prodává pomeranče, broskve, fíky, meruňky a nakládané olivy. Její sad a farma živí sedmičlennou rodinu.

„To víte, že mne ta dnešní situace trápí. Z těch 60 eur, která si mohu ve městě každý den vybrat, sotva uživím rodinu. Musíte dětem platit vyučování jazyků a mimoškolní přípravu. Musíte platit jídlo, elektřinu, vodu a také daně. Za dům, sad i pole. Na to peníze nestačí,“ popisuje paní Eleni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řekové na venkově se budoucnosti bojí méně než lidé ve městech. Důvod zjišťoval zvláštní zpravodaj v Řecku Pavel Novák

Na farmě nebo v krámku pracuje denně od šesti ráno do večera. Co se děje s její zemí, ji samozřejmě zajímá. Děsí se dluhů, které Řecko má a které podle ní budou splácet ještě generace jejích vnoučat a pravnoučat.

„Kilo masa stojí 10 eur, tedy 270 korun. Prodávám kilo rajčat za 50 centů, tedy 14 korun. Dráž by to nikdo nekoupil,“ dodává.

Vesnice Drepano je obec vzdálená 160 kilometrů od Atén. V podvečerním chládku se tu lidé scházejí v kavárnách a diskutují, samozřejmě o politice.

Pan Andreas se bojí toho, co se bude dít dál a co vláda zase oznámí. Zda se banky otevřou, nebo neotevřou. Má strach také z toho, co se stane, až dojdou základní suroviny, jako jsou cukr nebo mouka.

Bude pak problém se zásobováním. Na vesnici to ještě zvládnou. Koupí si o jednu nebo dvě ovce víc a přežijí. Co ale budou dělat lidé ve městech, to neví.

Pánové Andreas a Jannis ve vesnici Drepano na Peloponésu | Foto: Pavel Novák

Pánové Andreas a Jannis obviňují řecké vlády z toho, do jakých problémů zemi přivedly. Současné vládě ale kladou za vinu, že Řecko vyhodila do povětří.

Pan Panagiotis považuje řeckého premiéra za zkrachovalého politika. Podle něj Alexis Tsipras svaluje veškerou vinu na obyvatele a nechává je, aby rozhodovali v referendu.

„My jsme Evropané, my chceme zůstat v Evropě. A pan Tsipras ať si jde, kam chce,“ říká pan Panagiotis.

Tolo u Nafplia na Peloponésu | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme