Teploty překročí 30 stupňů. Kde je voda čistá a kde je nejstudenější?

3. červenec 2015

Do Česka dorazila tropická vedra a mnozí z vás určitě plánují strávit prodloužený víkend u vody. Dobrou zprávou je, že většina písníků a vodních nádrží v kraji má zatím čistou vodu, která je navíc celkem studená a tedy osvěžující.

Teplota vody je nejnižší za posledních 15 let, to ale může být i nebezpečné.

Když totiž teplota venku překročí 30 stupňů, tak je člověk rozehřátý a když skočí do vody, která je ve spodních vstrvách studená, může to znamenat tepelný šok. To platí hlavně, když někdo skočí bez přípravy, je proto potřeba se před skokem nejdřív namočit.

Čtěte také

Kde je voda nejčistší

Jako vždycky je nejlepší písník Hrádek, kde je zatím vidět téměř do čtyř metrů. Problém můžou ale mít alergici, protože na hrázi kvetou merlíky a topoly.

Kvalitní vodu má i nedaleký Oplatil, tam je ale horší přístup do vody. Kousek je pak písník Gigant ve Stáblové, i tam se nemusíte bát s dětmi do vody.

Čisté jsou i vodní nádrž Březina na Svitavsku, přehrada Pastviny na Orlickoústecku a rybník Dlouhý v témže okrese.

Seč je lepší než obvykle

Hygienici vodu kontrolovali a zaznamenali na Seči mírné zhoršení, ale když se po vykoupání oprchujete, neměl by být zatím problém. Otázkou je, jak se kvalita vody změní v následujících dnech, třeba v orce 2011 tu bylo koupání kvůli sinicícm zakázané už v červenci.

Sinice se objevily v menší míře i na Mělicích, horší to je na písníku Moravany, kde nezávislý ekolog Jiří Klicpera našel zvláštní japonský mikroorganismus, který proniká do evropy v posledních letech, alergici by proto měli být opatrní.

Kam raději nejezdit a kde se pořádně zchladit

Zatím v kraji nejsou žádná přírodní koupaliště, kde by voda ke koupání byla vyloženě nevhodná. Zakalená je ale v rybníku Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku, tam je to ale obvyklé.

A určitou raritu najdeme v koupališti ve Slepoticích. Protože bazén napouštěli až tento týden, byla tam ještě ve středu voda studená - měla 12 stupňů celsia!

autor: ba
Spustit audio