Zoo Praha posílá z Dolního Dobřejova do Mongolska další koně Převalského. Už popáté

Čtyři klisny ohroženého koně Převalského se v Dolním Dobřejově na Benešovsku připravují na sobotní návrat do Mongolska, vlasti svých předků. Kůň Převalského je poslední žijící druh divokých koní. Před vyhynutím se ho podařilo zachránit jen díky chovu v zoologických zahradách. Velký podíl na tom má právě pražská zoo, která také vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stádo koně Převalského z oblasti Tachin us

Stádo koně Převalského z oblasti Tachin us | Foto: Zoo Praha, Jaroslav Šimek

„V Dolním Dobřejově jsou obrovské výběhy, takže tady mají pastvu a přirozené podmínky. Na České Sibiři jsou chladnější zimy a tvrdší klima, které jim také vyhovuje. Často přijdou z malých skupin a tady se naučí žít v hierarchii,“ říká chovatelka Lenka Kardová.

O koně Převalského se stará už 22 let. V chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově teď pečuje i o čtyři klisny, které se připravují na převoz do Mongolska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zoo Praha posílá do Mongolska další čtyři koně Převalského. Na cestu se připravují ve výbězích v Dolním Dobřejově. Reportáž natočila Tea Parkanová

Kirá sem přišla z maďarského národního parku Hortobágy, průbojná Paradise je Francouzka narozená v pařížském chovu, Rabeu zase přivezli z německého Lipska. Tři zahraniční koně doplní i jedna česká klisna - tříletá Querida.

Napětí a nervozitu z příprav na dlouhou cestu ale v této fázi pociťují spíš organizátoři transportu než samotní koně.

„Stále se snažíme, aby měli stejný režim. Ráno krmíme na dvorkách, kde se zavírají a odchytávají, takže je musíme naučit, aby k nim měli důvěru - ne každá klisna tam chce. V den transportu se koně na dvorky nalákají, pak se odděluje každá kobyla zvlášť, uspí se a při probouzení se natlačí do beden,“ vysvětluje Lenka Kardová.


Během samotné cesty veterinář zvířata zklidňuje, ta musí ale zůstat vzhůru. Čeká je zhruba 18hodinový let do mongolského Bulganu a pak ještě pozemní převoz do Tachin talu.

Nový domov koně najdou v gobijské poušti, konkrétně na území národního parku Gobi B. Podle ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka je právě tato oblast pro koně Převalského nejlepší.

Návrat divokých koní
Zoo Praha dlouhodobě usiluje o zachování ohroženého druhu koně Převalského. Od roku 2011 uskutečnila ve spolupráci s Armádou ČR již čtyři transporty koní, chovaných v lidské péči, zpět do jejich domoviny - mongolských stepí. Zároveň podporuje správu národního parku Gobi B, když pomáhá zajistit potřebnou techniku jeho strážcům, kteří zejména sledují populaci koní v terénu a v době tuhých zim je přikrmují.

„V Mongolsku jsou teď tři oblasti, kde žijí koně Převalského. Gobi B, kde působíme, je podle mého názoru nejlepší, protože je to největší území a je to v oblasti, kde 'převaláci' skutečně žili, zatímco jiné oblasti jsou úplně umělé,“ popisuje.

V národním parku Gobi B v současnosti žije asi stovka koní Převalského, optimální by prý bylo, kdyby se tamní populace rozrostla na 400 jedinců. Pražská zoo se už několik let pokouší vyjednávat o rozšíření národního parku, aby stáda měla i do budoucna dostatek prostoru.

„Vždycky vám do toho přijde něco, co propočty naruší. Podstatnější než propočty je podle mě dotace z Evropy, což je minoritní, ale významné pro oživení krve a podobně. Zadruhé zvažujeme i vnitromongolské transporty, a potom je podstatné to, že se koně budou přirozeně rozmnožovat,“ dodává Miroslav Bobek.

Připomíná, že většině koní, kteří do země svých předků odletěli v minulých letech, se daří dobře. Symbolem úspěšnosti snah o návrat koní Převalského do volné přírody se stala klisna Zeta.

Do Mongolska se dostala v roce 1998. Ve svých 21 letech je nejstarším koněm Převalského v národním parku Gobi B, je desetinásobnou matkou a od letošního dubna také babičkou.

Přírodní rezervace Gobi B | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme