Prodej klimatizací a ventilátorů roste, obchodníkům se zvyšují tržby i o sto procent

Část Evropy hlásí rekordní teploty. Ty jsou příležitostí pro některé obchodníky, kterým díky prodeji klimatizací, ventilátorů nebo autochladniček výrazně rostou tržby. Horko naopak trápí stavaře, trhovce nebo zahradníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatizace

Klimatizace | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Na slunečném počasí profitují nejvíc koupaliště a restaurace se zahrádkou. Přidávají se k nim ale i prodejci klimatizací. Některým obchodníkům teď rostou tržby i o stovky procent.

„Češi ochotně utrácejí nejenom za klimatizace, ale i za větráky, autochladničky, výrobníky zmrzliny nebo ledu a za hračky do vody,“ říká mluvčí největšího internetového prodejce v Česku Denisa Dlabová.

Na odbyt jdou také bazény. Česko patří v počtu bazénů dokonce k evropským velmocím. Na zahradách u rodinných domů a chat jich je v současnosti skoro půl milionu.

Jsou ale i podnikatelé, kterým teplo spíš škodí. Vysoké teploty trápí třeba stavaře. Někteří z nich uvažují o tom, že by zavedli delší odpolední pauzu a protáhli pracovní dobu do večerních hodin.

Třicetistupňové teploty nehrají do karet ani trhovcům - hlavně těm, kteří prodávají čerstvou zeleninu a ovoce. Zboží totiž osychá a rychleji se kazí. Podobně jsou na tom i zahradnictví, která kvůli horku musí častěji zavlažovat.

Litoměřice - tržnice | Foto: Lucie Valášková

S vyššími teplotami roste i spotřeba vody, a to zhruba o 10 procent. „Lidé využívají více koupelny, sprchy. Hygiena je samozřejmě větší. Pitnou vodou se plní také bazény a hlavně malé bazény pro děti. To je ten hlavní důvod nárůstu spotřeby,“ vysvětluje ředitel Sdružení vodovodů a kanalizací Oldřich Vlasák.

Vodárenské společnosti zatím ale žádné extrémní výkyvy nezaznamenávají.

Napilno mají i firmy, které rozvážejí vodu do zásobníků v kancelářích. Podle zákoníku práce totiž zaměstnavatelé musejí v těchto teplech zajistit pro pracovníky dostatečný přísun nápojů.

Německo očekává nejteplejší víkend za téměř 150 let, extrémní vedro trápí i zbytek Evropy

Číst článek

I kvůli používání klimatizací na pracovišti roste také spotřeba elektřiny - zhruba o 15 procent.

„Jenom si uvědomte, co dneska v létě používáme - zahradní jezírka, sekačky, pily, klimatizace, bazény. To vše jsme před dvaceti lety neměli. Trend v nárůstu spotřeby v letních měsících zejména při extrémních teplotách bude určitě dál pokračovat,“ uvádí analytik společnosti Ena Jiří Gavor.

Podle předpovědi meteorologů by extrémně horké dny měly skončit příští týden.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme