Britové uctili památku obětí atentátu v Súse. Minutu ticha drželi královna i Cameron

Minutou ticha si dnes obyvatelé Spojeného království připomněli britské oběti nedávného atentátu v tuniské Súse. Současně s tím sílí tlak, aby Británie dělala víc v boji proti Islámskému státu, zejména pak aby přenesla vzdušné útoky i na území Sýrie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královna Alžběta II. drží minutu ticha během své návštěvy University of Strathclyde v Glasgow

Královna Alžběta II. drží minutu ticha během své návštěvy University of Strathclyde v Glasgow | Zdroj: ČTK

Minutu ticha držela královna Alžběta II. a ve svém volebním okrsku i premiér David Cameron.

Na minutu se zastavila hra na dvorcích v All England Clubu, na řadě míst se zastavila veřejná doprava. U svých vozů stáli policisté a hasiči. Lidé se mlčky drželi za ruce na pláži v Súse, kde útočník před týdnem zabíjel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britové uctili památku obětí atentátu v Súse. O dnešním pietě i o sílícím tlaku na větší zapojení Británie do boje proti IS informoval zpravodaj Jiří Hošek

Asi nejdojemnější bylo setkání na stadionu fotbalového klubu Walsall, jehož tři fanoušky, členy téže rodiny, zabil v Tunisku atentátník.

Britská vláda velmi vážně uvažuje o tom rozšířit vzdušné útoky proti radikálům z Islámského státu i na území Sýrie.

Dosud se stroje Královského letectva soustředily na území Iráku, jehož vláda Brity o zásah požádala. Pro rozšíření úderů chyběla širší politická shoda a také panovala obava, že by údery mohly znamenat opětovné posílení režimu Bašára Asada v Sýrii.

Na minutu se zastavila i hra na dvorcích v All England Clubu | Foto: ČTK

Ve světle tuniského masakru se ale věci daly do pohybu. David Cameron zdůraznil, že Británie musí sáhnout skutečně po všech dostupných prostředcích, včetně rozdrcení Islámského státu v jeho srdci, a tedy v Sýrii.

Zastupující předsedkyně labouristů Harriet Harmanová dnes jasně signalizovala, že její strana je vládní návrh připravená podpořit.

„Nikdo nemůže pochybovat o tom, že Islámský stát je odporné hnutí. Nedávno jsme byli v Tunisku svědkem toho, čeho jsou tihle lidé schopní. Vidíme to každý den v Iráku a Sýrii. Jsme svědky jejich pokusu radikalizovat lidi v téhle zemi. Musíme udělat všechno pro to, abychom je zastavili. Nejen na mezinárodní úrovni, ale taky z hlediska britské vlády,“ prohlásila.

Premiérovi vadí používání názvu Islámský stát v médiích

Britská BBC se stala terčem kritiky kvůli používání termínu Islámský stát. Ohradil se sám David Cameron s tím, že barbarské hnutí páchající nevídané ukrutnosti není islámské a že to už vůbec není stát.

Podle Camerona by se měla používat zkratka ISIL, případně označení takzvaný Islámský stát nebo daíš, což je výraz z arabštiny. Premiér není sám, podpořilo ho v petici dalších 120 poslanců Dolní sněmovny.

Jenže lord Hall, generální ředitel BBC, požadavek odmítl s tím, že slovo daíš by bylo pejorativní a že BBC musí být férová taky k Islámskému státu. Tony Hall ale uznal, že se korporace bude snažit co nejčastěji mluvit o takzvaném Islámském státu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme