V Řecku stoupá nervozita před nedělním referendem o záchranném programu

V Řecku vrcholí přípravy na zítřejší referendum a nervozita stoupá. Průzkumy ukazují, že země je hluboce rozdělená v otázce, jestli přijmout podmínky zahraničních věřitelů. Podle poslední ankety by 44,1 procenta lidí hlasovalo pro. Proti by pak bylo o půl procenta Řeků méně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atény před referendem o přijetí, nebo nepřijetí podmínek věřitelů

Atény před referendem o přijetí, nebo nepřijetí podmínek věřitelů | Foto: Martin Ježek

Řecký tisk se na poslední chvíli snaží občany mobilizovat a upozorňuje, že lidi v neděli čeká nejdůležitější hlasování za posledních 40 let, které může zcela změnit budoucnost země.

Většina deníků pak voliče vyzvala, aby na svých lístcích zaškrtli možnost 'ano', která je hlasem pro přijetí navrhovaných reforem. I tak se ale výsledek nedělního referenda podle průzkumů očekává velmi těsný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Aténách sleduje zvláštní zpravodaj ČRo Martin Ježek

„Budu rozhodně hlasovat proti,“ říká postarší muž, který se svým synem prochází přes náměstí. „Před pěti lety bych ještě hlasoval pro, protože jsme si mysleli, že záchranné programy a dohody s věřiteli někam povedou. V tuhle chvíli už ale nevidíme cestu dál. Je potřeba se z toho nějak vymanit. Proto budu hlasovat proti,“ vysvětluje.

V Řecku tak panuje napjaté očekávání. O nervozitu v ulicích Atén se navíc postarala zpráva Financial Times, že velcí vkladatelé se budou muset vzdát části svých peněz. Banky, které zůstanou zavřené nejméně do pondělí, ale popřely, že by takový plán existoval.

Atény před referendem o přijetí, nebo nepřijetí podmínek věřitelů | Foto: Martin Ježek

Omezení výběrů z bankomatů trvá a lidé u nich i dnes stojí fronty. Od rána do večera u nich nepřetržitě přešlapuje asi 20 lidí.

Řecká metropole má za sebou už i demonstrace příznivců i odpůrců záchranného programu. Celkem do ulic šlo asi 50 tisíc lidí.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

ČTK, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme