Reakce z Evropy: Politici chtějí znát další kroky Řecka

Řecký premiér Alexis Tsipras musí nyní rychle objasnit, co má v plánu dělat po nedělním referendu, ve kterém voliči odmítli podmínky věřitelů. Prohlásil to dnes francouzský ministr pro evropské záležitosti Harlem Désir. Podle německého poslance Klause-Petera Willsche z vládní Křesťanskodemokratické strany (CDU) by země nyní měla odejít z eurozóny. Přečtěte si jednotlivé reakce z Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko, dluh, ekonomika, finance, půjčka, bankrot, euro, peníze

Řecko, dluh, ekonomika, finance, půjčka, bankrot, euro, peníze | Zdroj: Reuters

Francie:

Francouzský ministr financí Michel Sapin uvedl, že Evropská centrální banka (ECB) by neměla snižovat nouzové financování řeckých bank, a naznačil, že by měla být snížena dluhová zátěž Řecka.

"Teď je důležité, aby jednání se zástupci eurozóny byla brzy obnovena tak, aby bylo Řecku umožněno zůstat v eurozóně," uvedl francouzský ministr. Řecké hlasování podle francouzského ministra pro evropské záležitosti Désira automaticky neznamená, že Řekové touží euro opustit.

Řekové řekli jasné ‚NE‘ podmínkám mezinárodních věřitelů na finanční pomoc zemi. Pro odmítnutí návrhu hlasovalo podle konečných výsledků referenda 61,31 procenta Řeků, účast byla 62,5 procenta.

Podle Sapina je nyní na řecké vládě, aby předložila návrhy, jak dosáhnout dohody s věřiteli. "Jestliže získali zpátky svou hrdost, mohou se vrátit k jednáním," prohlásil Sapin v rozhovoru s řeckou rozhlasovou stanicí Europe 1.

Ohledně řeckého dluhu prohlásil: "Dluhové zatížení na měsíce a roky dopředu je pro Řecko příliš vysoké, aby mu bylo umožněno vrátit se zpátky na nohy." Podle něj by Evropská centrální banka neměla snižovat nouzové financování, které poskytuje řeckým bankám a které je drží nad vodou.

Podle EK se Řecko stále ještě může udržet v eurozóně. Dohoda ale bude po referendu těžší

Číst článek

Španělsko:

Podle španělského ministra hospodářství Luise de Guindose by Řecko mělo zůstat součástí eurozóny a země by měla mít právo požádat si o třetí záchranný balík.

Německo:

Německý poslanec z CDU kancléřky Angely Merkelové je ale jiného názoru. V rozhovoru s BBC Klaus-Peter Willsch uvedl, že "hlasování znamená, že už nemohou dále fungovat v eurozóně a Evropská centrální banka musí přestat s financováním zbankrotovaného řeckého státu".

Řecko požaduje dvouletou dohodu s unijním záchranným fondem ESM a souběžnou restrukturalizaci dluhu | Foto: Reuters

Lídři EU by podle něj nyní měli jednat o "zorganizování Grexitu", tedy odchodu Řecka z eurozóny. "Snažili se nás vydírat. Snaží se udělat z daňových poplatníků v jiných zemích rukojmí," dodal Willsch.

Finsko:

"Nyní je na řecké vládě, aby vysvětlila, co výsledek referenda znamená v praxi. Řecký druhý záchranný program skončil a nemůže pokračovat," uvedl ve svém prohlášení finský ministr financí Alexander Stubb.

"Blízká budoucnost bude pro Řecko velmi obtížná. Bez ohledu na to, co se bude dít dál, konsolidace řecké ekonomiky bude vyžadovat rozsáhlé reformy," dodal. Jednání podle něj mohou být obnovena pouze tehdy, když řecká vláda ukáže ochotu spolupracovat, přijme opatření, která stabilizují veřejné finance, a zavede strukturální reformy. "Míč je nyní na řecké straně hřiště," uzavřel.

Tsipras chce jednat o odepsání části řeckých dluhů. Varufakis odstoupil, aby mu to ulehčil

Číst článek

Itálie:

Podle italského premiéra Mattea Renziho by měly úterní schůzky představitelů eurozóny vyřešit krizi v Řecku jednou provždy. Jak napsal na své facebookové stránce, i Evropská unie by se měla reformovat, aby dávala důraz na hodnoty a nikoli jen čísla nebo proměnné. "Jestliže i nadále zůstaneme nečinnými vězni pravidel a byrokracie, Evropa skončila. Vytvořit jinou Evropu nebude jednoduché, ale nyní je na nás všech, abychom to společně zkusili," dodal.

Velká Británie:

Dopady řeckého referenda dnes na mimořádné schůzce řešili ministři britské vlády a guvernér centrální banky Mark Carney. Oficiální závěry jednání nechtěl nikdo prozradit. Mluvčí premiéra Camerona se omezila na konstatování, že by eurozóna měla s Řeckem najít nějaké trvale udržitelné řešení.

Řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: Reuters

Z Downing Street kromě toho už jen zaznělo, že si Británie nepřeje, aby Řecko opustilo Evropskou unii. Ministr financí George Osborne varoval, že Spojené království není imunní k dopadům řecké krize.

Guvernér britské centrální banky Mark Carney už předtím řekl, že se výhled ostrovní ekonomiky v přímém důsledku krize v eurozóně zhoršil. Britské ministerstvo zahraničí vydalo nové doporučení týkající se cest do Řecka. V něm stojí, že si turisté mohou po skončení dovolené odvézt neutracená eura, což podle ostrovních médií předjímá, že by se právě to mohlo v budoucnu změnit

Nizozemsko:

Odmítnutí podmínek věřitelů Řeky bude pro jejich budoucnost mít smutné důsledky, řekl šéf eurozóny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem. Řecko se podle něj ani teď nemůže vyhnout tvrdým úsporným opatřením a reformám. Kvůli situaci se zítra v Bruselu na krizovém summitu sejdou lídři států platících eurem.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme