Husinec si připomíná 600. výročí Husovy smrti, přišly tisíce lidí

V Husinci na Prachaticku dnes vrcholí čtyřdenní program připomínající 600. výročí upálení místního rodáka Jana Husa. V Centru mistra Jana Husa se dopoledne konala ekumenická bohoslužba, k vidění tam jsou ukázky života v 15. století. Bohatý program s koncerty a divadelními představeními se odehrává také na dalších dvou pódiích ve městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Husinci připomněli 600. výročí od upálení Mistra Jana Husa

V Husinci připomněli 600. výročí od upálení Mistra Jana Husa | Foto: Andrea Poláková

Dnešní část oslav začala ráno na náměstí. Městečko s 1400 obyvateli se zaplnilo návštěvníky. "Máme plná všechna parkoviště, lidí jsou tu tisíce," řekl Ondřej Babka z organizačního týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Husince na Prachaticku přijely tisíce lidí, aby si připomněly upálení mistra Jana Husa. Natáčela Jitka Cibulová Vokatá

Ekumenická bohoslužba začala dvě hodiny před polednem, v Centru mistra Jana Husa pak následovalo divadelní představení o Husovi. Zní tam středověká hudba a soubor Civitas Pragensis přibližuje život lidí v době husitských válek. Třetí scéně dominují divadelní představení a jihočeská dechovka.

Odkaz husineckého reformátora připomněl na oslavách patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta. „Jer to viděno jako příběh člověka, který se dokázal ve své statečnosti, odolnosti a víře postavit i proti moci. Ačkoli Hus prohrál v právním procesu, přesto morálně zvítězil.“

Husovy oslavy začaly v pátek večer koncerty v areálu Slavoje. V neděli se v Husinci mimo jiné konal historický průvod, následoval ohňostroj se zapálením hranice.

Husův dům v Kostnici láká návštěvníky, reformátor v něm ale zřejmě nikdy nebyl

Číst článek

Tradice od roku 1869

Tradice Husových oslav v Husově rodišti se odvíjí od roku 1869. První oslavy se nesly ve znamení 500 let od Husova narození. Početného shromáždění se zúčastnily i vůdčí osobnosti národního obrození, včetně Františka Palackého. Oslavy se konaly i během první republiky.

Komunistický režim udělal ze vzpomínky Okresní mírové slavnosti, s Husem pramálo spojené. K původní myšlence, připomínání odkazu Jana Husa, se v městečku vrátili v roce 1990.

Kněz Jan Hus, jenž se v Husinci narodil kolem roku 1370, byl jedním z prvních představitelů církve, kteří usilovali o její reformaci. Byl proti odpustkům a tvrdil, že jediným pramenem víry má být Písmo svaté, nikoliv papežská nařízení či encykliky. Kvůli svým myšlenkám byl označen za kacíře a 6. července 1415 upálen v Kostnici na jihozápadě Německa.

Mistr Jan Hus | Foto: Michal Jindra

ČTK, Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme