O weby nabízející vypracování diplomových prací se zajímá policie

Chcete titul, ale nemáte čas psát vysokoškolskou práci? Anonymně vám ji na míru připravíme! Takovou službu na internetu nabízí například web, který provozuje brněnská firma Aldřich. Zprostředkovatelé mezi studentem a autorem práce si za stránku textu účtují mezi dvěma a třemi sty padesáti korunami. Aktivitami společnosti se budou zabývat Rada vysokých škol, Česká obchodní inspekce i policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti na přednášce

Studenti na přednášce | Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Het Nieuwe Instituut

Český rozhlas se rozhodl kontroverzní službu vyzkoušet. Jako studentka si redaktorka Evelyna Kulíšková objednala práci, vyplnila dotazník, rozsah a zadání pro autora.

Hned druhý den přišel e-mail od administrátora webu s tím, že se ozval potenciální autor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na českém i slovenském trhu existuje množství firem, které studentům za úplatek napíší diplomové práce. Na jejich činnost už reaguje Rada vysokých škol i policie

„Rád bych od vás získal odpovědi. Máte bližší instrukce, osnovu práce, myšlenky, nápady, ať se autor má čeho chytnout? Nebo je rozvržení práce ponecháno čistě na vůli autora?“ stálo v e-mailu.

Společnost na svých stránkách zároveň ujišťuje, že práce nejsou plagiáty, ale originály, údajně psané odborníky. Jejich identitu však přísně chrání.

„Dělám na trhu už nějakou dobu, takže práce určitě legální jsou. Kdyby legální nebyly, tak v žádném případě nemůžeme fungovat na trhu,“ tvrdil administrátor společnosti, který se odmítl představit.

„Máme několik právních analýz, které nám dělalo několik na sobě nezávislých právních kanceláří, které nám neřekly, že by to bylo nelegální. Společností, které v této oblasti na trhu fungují, je v Česku i na Slovensku velké množství.“

Muž poté ukončil rozhovor s tím, že na další otázky odpoví mailem. Odpovědi už ale nepřišly.

Aktivity společnosti ale po upozornění Českého rozhlasu prověřuje Rada vysokých škol.

„Požádal jsem předsedu pracovní komise pro etiku, aby se tím zabývali a aby na zářijové jednání připravili návrh stanoviska Rady vysokých škol,“ potvrdil předseda rady a prorektor Vysoké školy ekonomické Jakub Fischer s tím, že podobné případy rada sleduje.

Plagiátor může přijít o titul i zpětně, počítá s tím novela vysokoškolského zákona

Číst článek

Pražská elektrotechnická fakulta vsadila na prevenci a studenti musejí své práce podrobně konzultovat s učiteli.

„Mají nový vnitřní předpis, kterým právě na toto reagovali. Jejich student je povinen průběžně s vedoucím práce přípravu práce konzultovat a dle připomínek práci upravovat,“ dodává Fišer.

Za hrubé porušení, za které by byl viníkovi na místě odebrán akademický titul, vnímá obchodování s akademickými pracemi i předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima:

„Student podepisuje a prohlašuje, že samostatně vypracoval a odevzdal diplomovou práci. Tady někdo nabízí, že to vypracuje za něj. Ten, kdo tak koná, je v rozporu se zákonem, a stejně i daný student.“

Rektoři i proto do připravované novely vysokoškolského zákona prosadili pravomoc zpětně odebrat akademické tituly. Sněmovna má novelu projednat v září.

Diplomová práce | Foto: Lucie Zubková

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme