Řecko má předložit návrhy, které by mu umožnily zůstat v eurozóně

Řecká vláda by dnes měla předložit návrhy, které by jí umožnily jednat s eurozónou o případné další pomoci. Premiér Alexis Tsipras už požádal o další záchranný program. Země platící eurem ale trvají na tom, že jsou ochotny Řecku dál pomáhat jen výměnou za tvrdá úsporná opatření. Ta přitom Řekové v nedělním referendu odmítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva předseda eurozóny, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos a francouzský ministr financí Michel Sapin před bruselskou schůzkou ministrů financí eurozóny

Zleva předseda eurozóny, Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos a francouzský ministr financí Michel Sapin před bruselskou schůzkou ministrů financí eurozóny | Zdroj: Reuters

Po hlasování, ve kterém většina Řeků odmítla přijetí podmínek mezinárodních věřitelů, už se sešli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande.

Evropští politici varovali, že Aténám kvůli hrozícímu bankrotu na dohodu mnoho času nezbývá.

Podle nich je důležité, s jakými novými návrhy přijde na dnešní jednání řecký premiér Alexis Tsipras. Mluvčí francouzské vlády Stephane LeFoll prohlásil, že odchod Řecka z eurozóny si nikdo nepřeje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Řecku se dnes jedná v Bruselu. Podrobnosti sledují v Bruselu Ondřej Houska a v Aténách Martin Ježek

Německá kancléřka Merkelová řekla, že dveře k jednáním jsou stále otevřené, je nutné ale brát v úvahu i názory ostatních členů eurozóny.

Podle prezidenta Hollanda je řešení otázkou hrdosti s tím, že nezbývá příliš času.

„Je teď na premiérovi Tsiprasovi, aby svými návrhy dokázal, že Řecko chce v eurozóně opravdu zůstat. A aby tato spolupráce byla dlouhodobá s jasnými pravidly,“ prohlásil Hollande.

Euro kvůli řecké krizi mírně oslabuje. Trhy čekají na výsledky jednání

Číst článek

Evropská komise si odchod Řecka z eurozóny také nepřeje. Řekl to předseda Komise Jean-Claude Juncker.

Jednoduchá řešení většinou bývají ta špatná, říká Juncker s tím, že je to jeho životní zkušenost. Podle něj je tak stále nejvýhodnější, aby se Řecko se zbytkem eurozóny dohodlo.

Podle průzkumů si odchod Řecka z eurozóny dokáže představit padesát procent Francouzů.

Řecko je na tahu. Vláda by mela předložit návrhy, které by jí umožnily jednat s eurozónou o případné další pomoci. | Foto: Reuters

Odpoledne začala v Bruselu krizová schůzka ministrů financí, navečer se pak sejdou premiéři a prezidenti států eurozóny. Řecká vláda by jim měla představit, jakým způsobem by chtěla zavádět další úsporná opatření.

Definitivní dohoda se dnes nečeká. Ministři a poté i premiéři a prezidenti nemohou vyjednávat o technických detailech, bude ale důležité, jaké poselství ze schůzek vyjde. Jestli to věřitelům stačí, nebo ne.

Zatímco o dohodu zájem je, o ústupky už ne. Řecká vláda bude muset vyhovět požadavkům na úsporná opatření, pokud chce nový záchranný program ze strany eurozóny.

Tlak na Řecko mezitím prudce zvýšila Evropská centrální banka. Ta přitvrdila pravidla pro zástavu, kterou řecké banky musejí dodat výměnou za nouzové půjčky, což může vést k jejich kolapsu.

Řekové řekli jasné ‚NE‘ podmínkám mezinárodních věřitelů na finanční pomoc zemi. Pro odmítnutí návrhu hlasovalo podle konečných výsledků referenda 61,31 procenta Řeků, účast byla 62,5 procenta

Podle odhadů by řeckým bankám mohly finance dojít již do konce týdne. Znamenalo by to krach bank a ztrátu úspor, které v nich střadatelé mají.

Řecká vláda bude pravděpodobně v brzké době nucena začít hradit účty a vyplácet mzdy a důchody ve formě dlužních úpisů. Země by se tak stala nezpůsobilou pro setrvání v eurozóně. V rozhovoru s německým listem Bild to řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Řecku začíná scházet zboží, které musí dovážet. Lékárny hlásí nedostatek léků. A vydavatelství mají málo papíru. Hrozí, že nebude na co tisknout noviny.

Z bank rychle mizí hotovost i přes kapitálová omezení. Fronty před bankomaty se dnes v Aténách ještě prodlužují. Lidé v nich stojí od brzkého rána. Každý den si vybírají povolených 60 eur.

Některé velké letecké společnosti zakázaly svým agentům v Řecku provádět rezervace a prodávat jejich letenky. Řecké firmy totiž nemohou platit do zahraničí.

Výsledky nedělního o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize | Foto: ČTK

Jan Šmíd, ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme