Poslanci se vrátí k jednání o zavedení elektronické evidence tržeb

Sněmovna se bude znovu zabývat zákonem o elektronické evidenci tržeb. Vláda si od zavedení evidence slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní. Poslanci by se měli dále tento týden zabývat například i vládní předlohou o zrušení druhého důchodového pilíře a návrhu zákona o prokazování původu majetku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015. Miroslav Kalousek

Poslanecká sněmovna 26.5.2015. Miroslav Kalousek | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš si od zavedení elektronické evidence slibuje zlepšení hospodářství.

„Návrh předpokládá, že budou evidovány podnikatelské tržby, které jsou uskutečněny v hotovosti, kreditní kartou či jinými obdobnými způsoby. Nebudou evidovány bankovní převody z účtu na účet či inkasní příkazy,“ popsal Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka chce v zákoně co nejméně výjimek.

„Měly by se týkat situací, kdy z technologického hlediska není možné elektronickou evidenci tržeb realizovat. Když bude například řidič v autobuse přijímat v hotovosti peníze za jízdenky, tak samozřejmě může autobus zastavovat také v místech, kde je špatné připojení na internet,“ vysvětluje Sobotka.

„Je nesmyslné, abychom po řidiči v autobuse nebo po průvodčím ve vlaku chtěli, aby evidoval přijatou hotovost na elektronické evidenci tržeb.“

Podle exministra financí Miroslava Kalouska bude ale systém dražší, než vláda čeká, a poškodí hlavně menší živnostníky.

„Myslím, že nás čeká poměrně důsledná diskuse o rovnosti před zákonem, o tom, co přinese či nepřinese podnikatelům, a o tom, proč je maloobchod nejvíce podezíranou skupinou podnikatelů,“ tvrdí Kalousek.

Prezident s normou souhlasí

Poslanci by se měli také vrátit k projednávání vládního návrhu zákona o prokazování původu majetku. Finanční správa by podle něj měla nově získat možnost porovnávat výši majetku s daňovým přiznáním.

Pokud hodnota neevidovaného majetku přesáhne sedm milionů korun, mohla by vyzvat k prokázání jeho původu, nebo ho zdanit.

V červnu zákon před poslanci obhajoval prezident Miloš Zeman, který také řekl, co se mu na normě líbí.

„První věcí je přesun důkazního břemene na, vyjádřeno právnickou terminologií, důvodně podezřelého. Druhá věc, kterou bych chtěl ocenit, je to, že místo soudu bude o výši udělených pokut rozhodovat finanční úřad.“

S oběma zákony zásadně nesouhlasí pravicová opozice.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme