Jak se co nejlépe starat o trávník? Hnojit nebo ne? A víte, že existuje hnojivo, které odpuzuje i krtky?

3. červenec 2015

Hezký zelený trávník a teploty přes 30 °C? To nejde dvakrát dohromady. Co tedy dělat pro jeho záchranu?

Podle Ludmily Duškové to může kolem vašeho domu dopadnout stejně, jako některé travnaté plochy ve městech, o které se nikdo nestará.

Vysev trávníku v létě?

„Samozřejmě, že ano. Po celou vegetační dobu. Ale doporučuji vynechat dobu extrémních veder, a to o to víc, když nemáte možnost pravidelné závlahy,“ říká Dušková.

Doporučuje ale spíš jen dosevy. „Rozhodně bych si nevybírala velké plochy. To nechejte až na podzim. Takové září nebo říjen je ideální období,“ upřesňuje.

Kdy trávník přihnojovat

Tím, že trávník pravidelně sekáte, ztrácí i živiny. Je tak nutné přihnojovat. Můžete si vybrat mezi hnojivy granulovanými, která rozhazujete po trávníku s pomocí rozmetadla. „Jsou to hnojiva, která obsahují dusík, fosfor, draslík a další mikro prvky. „To je velice důležité,“ říká Jan Kopřiva.

Čtěte také

Další důležitou věcí je závlaha po hnojení. Taky může stačit déšť. „Když ale neprší, tak je lépe koupit kapalná hnojiva. Ta mají tu výhodu, že se rozpouštějí ve vodě a velice dobře se rozprostřou na celé ploše. Takže vám nevzniknout světlejší a tmavší pruhy.“


Jan Kopřiva, zahrádkářský odborníkJá upřednostňuji hnojivo, které zabraňuje i tvorbě mechu. Používám hnojivo, které je granulované, ale navíc je obohaceno o železo.

Sekat trávu v horku?

„Já bych doporučoval počkat na čas, kdy se trochu ochladí a přijdou i dešťové přeháňky,“ říká Kopřiva.

Ale pokud máte trávu opravdu vysokou, a nemáte čas čekat na déšť, tak si nastavte sekačku na vyšší strniště. „Vyholení trávníku totiž ve vedrech znamená, že se vám okamžité vypálí a zbyde vám jen žlutý porost,“ varuje.

Co s krtkem?

„Opravdu na trhu existuje možnost koupit si hnojivo, které současně odpuzuje krtky,“ říká Dušková. Forma aplikace je velmi jednoduchá. Prostě jej vložíte na místa, kde se vám krtek vyskytuje.

Druhou možností je rozptýlit hnojivo celoplošně, protože budete mít jednolitý trávník. „Tato hnojiva totiž obsahují repelentní látky, které krtek nesnáší. No, a přestěhuje se asi nejlépe k sousedům,“ dodává s úsměvem.

tráva, trávník
Spustit audio