Krkonošský Františkov voní dřevem a ohněm. Koná se tam totiž Dřevosochokování

7. červenec 2015

Krkonošským Františkovem zní až do pondělí motorové pily, dláta, palice ale i kladiva a kovadliny. Mistři sochaři a kováři tu vytvářejí díla na téma betlém v případě práce se dřevem a téma kráva v případě kovářského řemesla. Dřevosochokování ozdobí ale i další původní řemesla.

„Půjde o řemesla, která vznikla tady na horách. Takže každý den návštěvníci v prostorách Starého kravína uvidí od 11 do 18 hodin třeba vyrábění březových košťat, vyrábění košů, vařeček, bude tu i perníkářka, dráteník a tak dále,“ říká za pořadatele Jana Brožová.

Dřevosochokování zahájila společně s rokytnickým starostou Petrem Matyášem, rokytnickými mažoretkami a během čtvrtečního odpoledne dorazil i Krakonoš.

Hlavními aktéry slavnosti dřeva a kovu jsou ale sochaři a kováři. Letos se scházejí poprvé společně, Dřevosochání ale vzniklo už před 11 lety.

Pošesté do Františkova dorazila mladá sochařka Marie Kraťuková ze Škodějova u Semil. A dřevěný špalek se pod jejíma rukama měnil do podoby Ježíška.

Dřevosochokování ve Františkově

„Se dřevem jsem začala pracovat už na škole, kde jsme začali vyřezávat a pak jsem začala dělat i větší věci,“ konstatuje mladá sochařka.


Mezi kováři se jako první do díla pustil Tomáš Sámel. „Mám tu lebku krávy, kterou bych chtěl dát do zakované koule. Mělo to být ve starém stylu jako Starý kravín, který by to mělo zdobit asi někde ve štítu,“ popisuje svůj záměr.

Dřevosochokování potrvá až do pondělí, kdy ho zakončí hasičská atrakce Upálení Mistra Jana Husa. Na nedělní večer je v plánu koncert skupiny Synové výčepu, dorazit má i Lou Fanánek Hagen.

Kompletní program Dřevosochokování najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.