Prozkoumejte jihočeskou husitskou historii s Petrem Čornejem a dětmi ze ZŠ Máj II

7. červenec 2015

Pochází Mistr Jan Hus opravdu z jihočeského Husince? A jak je to s jeho rodným domkem? Co jej pak v dospělosti dovedlo na Kozí Hrádek u Sezimova Ústí a jak tady po několik měsíců trávil své dny?

Tyto a mnohé další otázky vám zodpovíme v pětidílném seriálu Hus a husité, který mapuje zajímavá místa našeho kraje spojená s husitskými tradicemi.

Podíváme se také do Trocnova, kde se narodil Jan Žižka, a povíme si, proč se nestal zdejším hospodářem. Zastavíme se v Táboře, husitském městě, jehož opevnění budilo ve své době úžas a nikdy nebylo dobyto, a připomeneme pravdu i mýty o takzvaném spotřebním komunismu. Nevyhneme se ani poněkud pikantnímu tématu – sektě adamitů a jejímu tragickém konci.

Naším průvodcem jihočeskou husitskou historií bude Petr Čornej. Svými názory i znalostmi přispějí také děti ze 4. A. budějovické Základní školy Máj II.
Seriál vysílá Český rozhlas České Budějovice denně od 6. do 10. července ve 14.50 hodin.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.