Taxikáři v Praze zablokovali magistrálu. Odmítají nové zkoušky

Pražští taxikáři dnes protestovali proti přísnějším zkouškám, které chce zavést magistrát. Praha zároveň plánuje taxikáře v létě přezkoušet. Ze Strahova na protest vyjelo několik set vozů. Taxikáři nejprve na Mariánském náměstí předali svou petici vedení města a odpoledne zablokovali magistrálu u hlavního vlakového nádraží. Praha vyzývá ke společnému jednání, taxikáři hrozí dalšími protesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky

Taxi si v Bratislavě raději objednávejte telefonicky | Foto: Tomáš Adamec

„Definujte nepoctivého taxikáře“ – s touto výzvou dnes vyjeli taxikáři do pražských ulic. Na nedávné tiskové konferenci primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO totiž prohlásila, že zpřísní povinné zkoušky, a taxikáři by si je v létě navíc měli zopakovat. Jinak nedostanou licenci.

Taxikářům vadí, že je magistrát touto cestou označuje na nepoctivé. Zároveň se jim nelíbí, že primátorka otevřeně vyzvala občany, aby jezdili spíše MHD než taxi. Požadují omluvu.

„Podle magistrátu jsme všichni nepoctiví, a proto nám zpřísní podmínky. Akorát teda pořád nevíme, co se na taxislužbě změní k lepšímu,“ stojí na stránkách Asociace koncesionářů v taxislužbě, která akci pořádala.

Primátorka protest odsoudila

Město se ale omlouvat nehodlá. Magistrát na svých webových stránkách zveřejnil prohlášení primátorky Krnáčové, podle které Praha zájmy taxikářů nepoškozuje, ale „naopak nepoctiví taxikáři vždy poškozovali pověst města“.

Nové testy by měly taxikáře například prozkoušet z místopisu bez atlasu ulic nebo ověřit znalosti cizího jazyka. Obsahovat by měly i základy práva.

Podle primátorky je odpolední protest důkazem, že taxikářům aktuální situace vyhovuje. „Taxikáři nechtějí, abychom něco udělali, vyhovuje jim status quo. To je velice nepříjemná zpráva pro nás i pro Pražany,“ tvrdí.

Krnáčová chce teď s taxislužbami vyjednávat. Ke kulatému stolu pozvala zástupce dispečinků, taxikáři ale diskuzi odmítají a hrozí dalšími protesty a blokováním pražských ulic.

V Praze je podle dřívějších informací magistrátu evidováno téměř 4000 vozidel taxislužby, ve skutečnosti jich ale po městě jezdí víc. Počet takzvaných problematických řidičů městská policie i magistrát odhadují na několik desítek.

ČTK, ČRo, Jan Charvát, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme