Pomoc výměnou za úspory. Případnou žádost Řecka posoudí ministři ve středu

Řecko požádá o nový záchranný program a eurozóna jeho žádost zítra posoudí. To je výsledek mimořádné schůzky ministrů financí států platících eurem. Řecká vláda zároveň musí doručit seznam podrobných úsporných opatření, která je ochotná výměnou za pomoc provést. Dnes Řekové navzdory očekávání takový seznam nepředložili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras | Zdroj: Reuters

Řecko by mělo během několika hodin požádat o pomoc ze záchranného fondu eurozóny ESM. Součástí žádosti musí být také návrh úsporných opatření.

Řecký premiér Alexis Tsipras tak zřejmě bude muset souhlasit se zvýšením věku odchodu do důchodu, se zvyšováním daní, s reformami trhu práce a veřejné správy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Řecka mluvili zpravodaj O. Houska, bývalá členka rady ČNB E. Zamrazilová a majitel restaurace U Švejka v Aténách S. Kuluris

Zítra ráno budou o této žádosti jednat prostřednictvím telekonference ministři financí států s eurem.

„Seznam reforem bude muset být s velkou pravděpodobností výrazně tvrdší, než o jakém se jednalo v rámci druhého záchranného programu, který vypršel na konci června. Situace řecké ekonomiky je teď podstatně horší,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Řecko dostalo od eurozóny ultimátum, musí se s ní dohodnout do neděle

Číst článek

Řecko sice požádalo o pomoc z ESM už před referendem, na konci dokumentu se ale objevila věta, že země je odhodlána splácet dluhy podle toho, jak se jí bude hospodářsky dařit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Řecku komentovali zpravodaj v Bruselu Ondřej Houska, analytik INESS Martin Vlachynský a Lenka Kanelia, Češka žijící v Aténách

Tato věta je ale pro řadu zemí eurozóny nepřijatelná, proto muselo Řecko sepsat novou žádost.

„Pokud by Řecko skutečně splnilo všechny požadavky ostatních států s eurem, tak se jistě dá říct, že by všichni preferovali dohodu. Preferovali by udržení Řecka v eurozóně, ale ovšem za té podmínky, že splní požadavky. Ochota k ústupkům zde není,“ uzavírá Houska.

Podle pravidel záchranného fondu eurozóny a unijních smluv je finanční pomoc členským zemím poskytována za přísných podmínek. Předchozí řecký program byl několikrát prodloužen, naposledy v únoru, a vypršel na konci června. Zahájen byl v únoru 2012.

Francie udělá všechno pro to, aby Řecko zůstalo v eurozóně, řekl premiér Valls

Číst článek

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: ČTK

Ondřej Houska, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme