Vláda rozhoduje o počtu uprchlíků, které Česko přijme. Zřejmě stovky

Česko by mohlo dobrovolně přijmout stovky migrantů, kteří hledají nový domov v Evropě. Část z nich letos a část příští rok. O přesnějších číslech má rozhodnout na návrh ministerstva vnitra vláda. S výsledkem pak šéf resortu Milan Chovanec z ČSSD poletí ve čtvrtek do Lucemburku jednat o pomoci běžencům s ministry spravedlnosti a vnitra členských států Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci

Uprchlíci | Zdroj: Reuters

Letos by měla stačit pobytová a azylová zařízení, která už fungují.

Nový uprchlický tábor by mohl příští rok vzniknout ve Vyšních Lhotách na Moravě. Někteří místní by dali uprchlíkům šanci, jiní mají obavy.

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD není ještě o Vyšních Lhotách rozhodnuto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda by měla rozhodnout, kolik uprchlíků může Česko dobrovolně přijmout. Na návrh ministerstva vnitra by to měly být stovky letos i příští rok

„Pro druhý rok bychom museli rozjet debatu, jak se na to tváří kraje a obce. Součástí bude vysoký stupeň ochrany, přibudou policejní stanice,“ říká.

Místopředseda vlády a šéf lidovců Pavel Bělobrádek si myslí, že Česko by se mělo postarat hlavně o uprchlíky před takzvaným Islámským státem.

„Ročně by to měly být stovky, uvidíme podle kapacity. Maximálně to může dosáhnout několika set až tisíce lidí ročně,“ počítá.

Podle vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše by pomohla konference všech států, kterých se problém běženců týká.

„Je potřeba, aby si sedly za stůl velké země, jako jsou Spojené státy, celá Evropa, Rusko i Čína, Saúdská Arábie a další,“ vyjemnovává.

Zástupci členských států Evropské unie se domluvili na dobrovolném přemístění desítek tisíc uprchlíků z Itálie a Řecka.

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme