I rok po válce s Izraelem zůstává Gaza téměř stejně izolovaná jako dříve

Před rokem zahájila izraelská armáda v Gaze vojenskou akci, která měla zastavit ostřelování izraelského území raketami Hamásu. Během následujících sedmi týdnů konfliktu zemřelo asi 2200 lidí, v drtivé většině Palestinců. V pořadí už třetí kolo bojů mezi Izraelem a hnutím Hamás skončilo příslibem rekonstrukce Gazy a uvolnění její blokády, což se ale neděje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohyb na přechodu Erec provázejí různá bezpečnostní opatření

Pohyb na přechodu Erec provázejí různá bezpečnostní opatření | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Na izraelské straně hraničního přechodu Erec je živo - je ráno a z moderní budovy terminálu vycházejí stovky Palestinců. Venku už čekají taxikáři a nabízejí různé destinace na území Izraele i na palestinském Západním břehu.

„Po loňské operaci proti Hamásu se izraelská vláda rozhodla otevřít hraniční přechod pro co největší počet Palestinců. Dnes jich každý den přechází asi tisícovka do Izraele a stejný počet zpět,“ říká Šlomo Caban, velitel hraničního přechodu Erec.

Je to jediné místo, kudy mohou Palestinci z Gazy vycestovat, nejdříve ale musejí získat povolení od izraelských úřadů. Přímo s Hamásem Izrael nejedná, v Gaze je proto kancelář Palestinské samosprávy, která lidem kontakt s izraelskými úřady zprostředkuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od zahájení izraelské operace proti Hamásu v Gaze uplynul rok. Naděje na oživení palestinského území byly vysoké, realita je jiná. Natáčel zpravodaj Š. Macháček

„Každý měsíc například jede 200 studentů z Gazy na studia do zahraničí, v pátek pouštíme 800 lidí starších 50 let na modlitbu do Jeruzaléma,“ vypočítává velitel hraničního přechodu.

Palestinci odsud většinou pokračují přímo na Západní břeh a dále do jordánského Ammánu. Z mnohem bližšího letiště v Tel Avivu odlétat zpravidla nesmějí.

„Vláda Hamásu není normální vláda. Nestará se o lidi, o jejich vzdělání nebo o zdravotní péči. Izrael to ví, a proto přechod Erec otevřel. Otevřel také přechod Kerem Šalom pro zboží, kterým denně do Gazy přijíždí 600 kamionů a jejich počet se stále zvyšuje,“ hájí izraelskou vládu Šlomo Caban.

Politikou Izraele je přesvědčit Palestince, že jim chce pomáhat navzdory Hamásu a velitel hraničního přechodu umí tuto politiku dobře prezentovat.

Moderní terminál na izraelské straně přechodu Erec | Foto: Štěpán Macháček

„Pokud bude bezpečnostní situace dobrá a nikdo nebude střílet na Izrael rakety, brzy otevřeme přechod také pro Palestince, kteří chtějí v Izraeli pracovat,“ dodává izraelský velitel přechodu Erec Šlomo Caban. Izraelská ekonomika by ostatně o palestinské pracovníky dost stála.

Izrael nepouští do Gazy stavebniny. Kvůli Hamásu

Na nákladním přechodu Kerem Šalom, arabsky Kerem Sálim, se překládá zboží z izraelských kamionů na palestinské, do vnitrozemí Gazy pak odjíždí jeden náklad za druhým. Zdejší správa podléhá hnutí Hamás a vůči izraelským krokům je odbojná.

„Na pěším přechodu Erec se Izrael v poslední době snaží ukázat světu, že pouští Palestince přes hranice, je to ale jen politika. Zdaleka ne každému Palestinci dají povolení a mnohé z těch, kteří vycestují, pak zatknou anebo je nutí ke zpravodajské spolupráci. Izraelci využívají situace a ukazují světu, jak jsou dobří a humánní,“ tvrdí Abú Muhammad Ghalbán, palestinský šéf hraničního přechodu Kerem Sálim, kudy do Gazy proudí veškeré zboží.

Z přechodu Kerem Sálim odjíždí do vnitrozemí pásma Gazy jeden naložený kamion za druhým | Foto: Štěpán Macháček

„Blokáda Gazy je stejná, jako byla před válkou. Řeči o tom, že k nám Izrael pouští veškeré zboží, jsou lež. Největším problémem je, že se nám nedostává stavebního materiálu - malty, cementu a oceli,“ upozorňuje Abú Muhammad a přiznává, že kromě stavebnin pouští Izrael do Gazy v podstatě jakékoliv zboží v jakémkoliv množství.

Jenže právě stavební materiál je klíčem k obnově a nastartování ekonomiky. Izraelské úřady se však obávají, že ho Hamás použije k obnově vojenské infrastruktury, a stavebnin proto pouštějí jen minimální množství.

„Když ale není stavební materiál, jsou desítky tisíc dělníků bez práce, což dusí veškerou ostatní ekonomiku,“ stěžuje si palestinský ředitel přechodu Kerem Sálim.

Loňský tragický konflikt tak ani po roce nepřinesl obyvatelům Gazy změny, na které tolik čekají.

Pásmo Gazy | Foto: Český rozhlas

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme