Před rokem zemřelo v Afghánistánu pět českých vojáků, na pomoc vznikl fond

Osmý červenec je jedním z nejsmutnějších dní pro novodobou českou armádu - před rokem atentátník v Afghánistánu zabil čtyři české vojáky. Těžce zraněný byl tehdy i pátý člen jednotky a jeho stav byl natolik vážný, že po převozu do České republiky zemřel. Ministerstvo obrany dalo pozůstalým po každém vojákovi zhruba dva miliony korun a peníze poslali i lidé v rámci charitativní sbírky. Do budoucna má navíc vojákům a jejich blízkým pomáhat i speciální fond.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

des. Jan Šenkýř, des. Libor Ligač, čet. Ivo Klusák, rtm. David Beneš

des. Jan Šenkýř, des. Libor Ligač, čet. Ivo Klusák, rtm. David Beneš | Foto: Armáda ČR

Osmého července 2014 dokončovala osmičlenná hlídka běžnou noční patrolu nedaleko základny Bagrám v Afghánistánu.

Když přijeli k tamní poliklinice, vystoupili vojáci z auta a mluvili s místními, mezi kterými byly i děti. Nedělo se nic neobvyklého.

Do davu se ale přimíchal i sebevražedný atentátník, který patřil k hnutí Taliban a odpálil nálož. Vedle českých vojáků zemřelo asi deset afghánských civilistů a dva policisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před rokem zemřelo v Afghánistánu pět českých vojáků. Kvůli podobným situacím vznikl speciální fond, který se má o vojáky i jejich blízké postarat

„Můj syn mi to celé vyprávěl. Skupina studentů z místní náboženské školy se shromáždila kolem vojáků a pak náhle přišel výbuch. Mnoho žáků zemřelo a další jsou ranění,“ popsal tehdy jeden z místních obyvatel.

Padlí vojáci byli pohřbeni se všemi vojenskými poctami a prezident Miloš Zeman je vyznamenal in memoriam medailí Za hrdinství. Rodinám pomohl finančně stát i charitativní sbírka, do které tisíce lidí poslaly přes 5 milionů korun.

Kvůli vojákům, veteránům i rodinám pozůstalých vznikl navíc speciální Vojenský fond solidarity. Na kontě je okolo 400 tisíc korun a dalších 50 tisíc přibude z výtěžku nedávného leteckého dne v pražských Kbelích.

Peníze se možná rozdělí už letos

Fond společně založily armáda a Charita České republiky. Podle ředitele charity Lukáše Curyla by se peníze mohly rozdělovat už letos.

„Máme první žádosti a teď se zjišťuje, jak se to bude posuzovat, aby to bylo spravedlivé vůči všem vojenským složkám. V tomto roce možná už něco poskytnuto bude, pravděpodobně ve druhé polovině tohoto roku,“ řekl.

Památku pěti padlých českých vojáků si dnes připomenou jejich kolegové ze základny v Chrudimi a Žatci, pietní akt bude také na základně v afghánském Bagrámu, kde muži před svou smrtí sloužili. Výročí si připomenou lidé i v Praze, a to od 16 hodin ve vojenském kostele sv. Jana Nepomuka v Praze na Hradčanech.

O tom, kdo konkrétně peníze dostane, bude rozhodovat jedenáctičlenný řídicí výbor fondu.

Když v březnu fond vznikal, tehdejší náčelník generálního štábu Petr Pavel vysvětlil, že je určený vojákům a jejich blízkým, kteří se ocitli v tíživé sociální situaci třeba kvůli nemoci nebo ztrátě sociálního uplatnění.

„Možnost žádat o peníze z fondu vzniká potřebou nákladných zdravotních pomůcek, ale může to být také zraněním, ať už při výcviku, nebo v operacích, nebo v nejhorším případě úmrtím,“ dodal Pavel.

Ministr obrany už dříve pro Český rozhlas uvedl, že je s částkou, která se na kontě zatím sešla, spokojený, souhlasil by však s větší propagací fondu.

Stejně jako loni bude i letos na konci srpna v Chrudimi charitativní běh, výtěžek z něj věnují organizátoři právě na Vojenský fond solidarity.

Simona Bartošová, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme