VIDEO: Polská cyklostezka má své kouzlo. Ale bez mapy a navigace se neobejdete!

8. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Poláci jezdí na kole rádi. A je to znát i v polském Slezsku, kousek od hranic s Českou republikou. Stojí ale za to se na výlet po tamních cyklostezkách dobře připravit.

Dnes jsem vyrazil na kole po cyklostezce Polských husarů. Na kraj města Ratiboř jsem ale dojel. Do té doby jasně vyznačená a upravená stezka najednou skončila, nikde nebylo vidět žádnou značku nebo šipku a přitom měla pokračovat dál do krajiny.

Tak jsem to musel obrátit. Zkusím se poptat na cestu v turistickém informačním středisku u ratibořského náměstí. Slečna nejdřív působí, že vůbec neví, o které stezce mluvím, ale po nějaké chvíli najde tu správnou mapu a je vyhráno.

Zorientujeme se, dostávám mapu zadarmo a vyrážím znovu na cestu. S úlevou se přesvědčuji, že moje dezorientace nebyla zřejmě způsobená počínající demencí.

Čtěte také

100 kilometrů za den

„Jedeme na městečko Olza, poté na Gorzyczki a pak už to obracíme domů,“ popisuje plán dnešní vyjížďky paní Violetta a manžel Krzyzstof přitakává. Délka jejich výletu mě zaskakuje. Ujedou prý necelých sto kilometrů za den. „Jezdíme už dva roky, takže formu máme,“ říká Krzyzstof.

Čtěte také

Mají také možnost srovnání s českými cyklostezkami, na které v pohraničí rádi přejíždějí. „Je to tam daleko lepší než na naší straně, v Polsku. Máte lepší značení,“ podotýká Violetta.

Marek Pysz je z Bělé, jezdí po Polsku, Čechách i Slovensku. Právě míří na 300kilometrovém výletu do Krkonoš. „Polsko je slabě značené. U vás je to určitě lepší. Možná je to lepší pod Beskydami, kde bydlím. Ale tady je to řekněme střední,“ říká.

Tím se nenechte odradit. Po rovinatém Polsku se jezdí na kole dobře, jen se to chce na cestu důkladně připravit, vybavit dobrými mapami nebo speciálním držákem pro chytrý mobil na řídítka. Takhle se mohu případně na navigaci, jednou rukou řídit a druhou držet nahrávací zařízení, abych vám to všechno mohl autenticky sdělit.

autor: vpo
Spustit audio