Zpravodajským službám se nejspíš rozšíří pravomoci. Novelu schválili poslanci

Zpravodajské služby budou mít zřejmě širší pravomoci. Prolomit by se mělo daňové tajemství a zrušit omezení u údajů chráněných bankovním tajemstvím. Zpravodajci by také měli mít možnost žádat informace od telekomunikačních operátorů. Vládní novelu dnes schválila Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015

Poslanecká sněmovna 26.5.2015 | Foto: Filip Jandourek

Pro rozšíření kompetencí zpravodajských služeb hlasovaly všechny strany kromě TOP 09 a Starostů. Podle nich to omezí práva občanů.

Podle místopředsedy sněmovny Petra Gazdíka se Starostové obávají, že zákon může omezit svobodu jednotlivce:

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpravodajských službách debatovali předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa z ČSSD a člen výboru pro bezpečnost Daniel Korte z TOP 09

„Posílení zpravodajských služeb je vždy velmi citlivou otázkou mezi svobodou jednotlivce a svobodou země jako celku. Zvláště v dnešní době, kdy čelíme mnoha nebezpečím, Islámského stát a dalším. Nicméně tento vládní návrh byl mírně za hranou, a my jsme nemohli hlasovat pro, protože tam hrozilo zneužití a výrazné omezení svobod jednotlivců.“

Člen sněmovního výboru pro bezpečnost Daniel Korte z TOP 09 dnes Českému rozhlasu řekl, že pokud má volit mezi bezpečím a svobodou, tak by volil svobodu, i když je nebezpečná.

„Zpravodajské služby pod tlakem rostoucích bezpečnostních rizik požadují vyšší kompetence. Co je cílem teroristů? Cílem teroristů je zničit svobodu. Abychom bránili svoji svobodu, tak se jí dobrovolně vzdáváme, a tudíž realizujeme jejich cíl,“ dodal Korte.

Daňové tajemství se prolomí tím, že zpravodajská služba bude moci žádat informace od správy daní Generálního finančního ředitelství. Údaje by nemusela poskytnout jen v případě, že by to ohrozilo výběr daní.

Podle novely budou moci zpravodajci žádat i údaje o klientech od telekomunikačních operátorů. Zjistili by tak majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. Pokud použijí odposlechy, tak mají v současnosti k dispozici pouze obsah hovoru a telefonní číslo.

„Zpravodajské služby mají tyto informace k dispozici i dnes, ale musí je získávat jinými způsoby. Novela zákona zpřesnila postupy a jasně konkretizovala, jaké informace a za jakých podmínek mohou služby dostávat,“ vysvětlil předseda sněmovního bezpečnostního výboru Roman Váňa z ČSSD.

Bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák říká, že širší pravomoci měly mít zpravodajské služby už dávno. Je ale nutné dohlížet na to, aby je nezneužily.

Novela má pomoci získávat informace například o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz.

Měla by také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí.

„Cílem návrhu zákona je umožnit zpravodajským službám pro účely plnění jejich úkolu v zákonné působnosti přístup k údajům, které uchovává Generální finanční ředitelství, banky a družstevní záložny a k údajům, které jsou v databázích všech účastníků veřejně dostupné telefonní služby,“ řekl před časem premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

O novele zákona o zpravodajských službách teď budou rozhodovat senátoři.

Věra Pfeifferová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme