Papež František sloužil mše v Ekvádoru. Bolívii údajně požádal o koku

Především za chudými a za lidmi na okraji společnosti míří při své cestě po Jižní Americe papež František. Po Ekvádoru ho čeká Bolívie a Paraguay. Všechny zastávky na kontinentu, odkud sám papež pochází, mají upozornit na velké sociální problémy tamních obyvatel. František v Jižní Americe stráví osm dní, setká se i s nemocnými nebo s vězni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé vítají papeže Františka v ekvádorském Quitu

Lidé vítají papeže Františka v ekvádorském Quitu | Zdroj: Reuters

„Děkuji Bohu, že jsem se do Latinské Ameriky vrátil,“ řekl po přistání v Ekvádoru papež František. Už před dvěma lety byl sice v Brazílii, tentokrát ale navštíví malé a chudé země kontinentu. Vyhne se nakonec i své rodné Argentině.

V Ekvádoru papež sloužil dvě velké mše, sledovaly je dohromady asi dva miliony lidí. Papež mluvil hodně o bratrství, a o tom, že společnost bude fungovat, jen když se do ní zapojí všechny její složky, tedy i sociálně slabí, staří nebo vězni.

Druhá část papežovy cesty povede mimo jiné do bolivijské metropole La Paz, do výšky víc než 3500 metrů nad mořem. Pro papeže to bude zdravotní zátěž, od mládí mu totiž naplno funguje jen jedna plíce. Údajně už proto sám požádal, aby mu připravili ke žvýkání lístky koky, ze které se sice vyrábí kokain, zároveň se ale v Andách tradičně používá na zmírnění projevů „horské nemoci“.

Dotkl se i velmi konkrétních témat. Vyzval Ekvádor, aby nevyužíval bezohledně svoje velké přírodní bohatství. Narážel tak na plánovanou těžbu ropy v chráněných deštných pralesech.

Papež František chce v Jižní Americe současně tlumit vnitropolitické napětí. Do Ekvádoru přijel v době, kdy země zažívá velké pouliční protesty proti politice prezidenta Correy.

Zároveň má jeho přítomnost posílit jednotu katolické církve v Jižní Americe. Podle statistik žije na kontinentu až 40 procent katolíků, ti jsou ale často pod tlakem různých sekt a letničních církví. A třeba v Bolívii se vztahy státu a církve hodně ochladily po nástupu prezidenta Eva Moralese.

Papež František | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Berger, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme