Obce na Mníšecku bojují s divočáky. Myslivcům platí 200 korun za zastřelené prase

Obce a města v mikroregionu Mníšecko hlásí úspěchy v lovu divokých prasat. Zavedla totiž takzvané zástřelné a myslivcům platí za každého zabitého divočáka. Ti už několik let způsobují problémy okolním zemědělcům, a dokonce pronikají i k lidským obydlím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Divoké prase se selaty

Divoké prase se selaty | Foto: Milan Baják | Zdroj: Český rozhlas

Myslivci dostanou za každého zastřeleného divočáka 200 korun. Příspěvek vyplácejí obce a města v mikroregionu Mníšecko, který za tímto účelem zřídil zvláštní fond.

„Za poslední dva měsíce máme nahlášeno asi 68 prasat, což je více než loni. Předpokládáme, že se do tohoto systému budou zapojovat i myslivci ze vzdálenějších honiteb, což bychom samozřejmě byli velmi rádi,“ říká mluvčí města Mníšek pod Brdy Miloš Navráil.

Dospělá prasata loví myslivci jen v zimě. Loni pořádali na divočáky okolo Mníšku koordinované naháňky, při kterých zastřelili přibližně 200 prasat. Celoročně se ale smějí střílet selata a takzvaní lončáci, tedy prasata do dvou let věku.

V Mníšku pod Brdy v zimě chodila divoká prasata i přímo do města. Zabydlela se za areálem základní školy a strážníci museli prostor obehnat páskou, aby tam lidé nechodili.

„Škod, které divoká prasata vytvoří na majetku nejen obcí a měst, ale i soukromníků, zemědělců, na lesních porostech a drobné lesní zvěři, je už tolik, že jdou možná do milionů korun. Divoká prasata se musí nějakým způsobem omezit,“ dodává Navrátil.

Kateřina Havránková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme