Hroby zastřelených Němců pod zámkem Hrubá Skála se zatím exhumovat nebudou

V Českém ráji je několik masových hrobů, ve kterých leží podle hruboskalské kroniky desítky Němců. Údajně byli zastřeleni bez soudu na konci 2. světové války. Místní lidé o masakru z 8. května 1945 u zámku Hrubá Skála vědí. O smrti dvaačtyřiceti lidí ale mluví jen velmi neradi. Veřejně to udělal až archivář ze Semil Pavel Jakubec. O zabitých Němcích se letos dočetl ve farní kronice, když hledal úplně něco jiného.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ke střetu ozbrojené skupiny Němců a partyzánů mělo dojít u Borku u Turnova

Ke střetu ozbrojené skupiny Němců a partyzánů mělo dojít u Borku u Turnova | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

„Je tam uvedeno, že to jsou Němci, kteří byli zajati u silnice v Borku. Ale není tam uvedeno, proč byli odvedeni až na Hrubou Skálu, ale pouze to, že nad Myší dírou, tedy v místě dnešního parkoviště v blízkosti fary, protože farář to pravděpodobně viděl, tam byli postříleni a následně pohřbeni,“ říká Pavel Jakubec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pouze na žádost příbuzných by se exhumovala těla Němců zastřelených 8. května 1945 pod zámkem Hrubá Skála. O příběhu mluví Ivana Bernáthová

V hruboskalské kronice farář píše, že Němce postříleli opilí partyzáni. Kronika nedalekých Karlovic uvádí, že u zábrany v Borku došlo ke střetu ozbrojených Němců, kteří nechtěli odevzdat Čechům a Rusům na tomto řekněme check pointu zbraně.

„Daleko bylo vidět mračna černého kouře, přitom slyšet bylo daleko hluk a prudkou střelbu,“ čte z dnes už digitalizované kroniky současný karlovický kronikář a jmenovec semilského archiváře Jindřich Jakubec.

Řadu faktů z karlovické kroniky potvrzují i pamětníci z Borku. Bylo jim sice tehdy kolem devíti let, ale vědí od rodičů, že Němci chtěli projet směrem na Jičín za každou cenu.

„Oni se nenechali, bojovali za každou cenu, že to projedou,“ konstatuje pan František.

Podle něj mohou být na polích přímo v Borku další hroby. Pod Hrubou Skálou pak zřejmě leží Němci zajatí při bitce u Borku.

Článek o střetu Němců a partyzánů u Borku v Hruboskalském zpravodaji | Foto: Ivana Bernáthová

„Víme poměrně dobře, kde se to místo nachází, je to vlastně několik míst,“ vysvětluje archeolog Jan Prostředník a pokračuje:

„Ale na rovinu říkám, že bychom k exhumaci přistoupili pouze tehdy, kdyby žijící příbuzní pohřbených vojáků vznesli požadavek na exhumaci a následnému pohřbení například na vojenském hřbitově v Chebu.“

„Identitu pohřbených Němců už začal řešit Spolek péče pro válečné hroby, takže se to velmi záhy dozvíme. Počítám, že ti zemřelí mají u sebe identifikační známky, takže i podle nich se to nechá samozřejmě zjistit,“ dodává Prostředník.

Článek o střetu Němců a partyzánů u Borku v Hruboskalském zpravodaji | Foto: Ivana Bernáthová

Po hromadných hrobech se teď v podstatě procházejí, aniž to tuší, turisté. Pavel Jakubec si myslí, že ať dojde k exhumaci, nebo ne, měly by být hroby označené.

„Já bych se přiklonil k tomu, aby byly pietně upravené. Tím by se dalo zabránit nájezdům detektorářů,“ přeje si archeolog.

Právě kvůli jejich možným nájezdům zatím všichni pod Hrubou Skálou svorně mlčí a nechtějí prozradit, kde přesně hroby 42 zastřelených Němců jsou.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme