Z odměny za Vesnici roku opravili v Příchovicích zahradu u školky

8. červenec 2015

Děti v příchovické mateřské škole mají důvod k radosti, obec jim nechala kompletně upravit zahradu. Prolézačky a kolotoče, na kterých si hrávaly už jejich babičky, tak nahradily zbrusu nové za stovky tisíc korun.

Houpačky, domečky a dokonce i hrad. To jsou jen některé z herních prvků, které mají nově k dispozici děti v zahradě mateřské školy v Příchovicích na jižním Plzeňsku.

Desítky let staré zahradní hračky tam obec vyměnila díky penězům, které získala za své umístění v soutěži Vesnice roku. Oprava zahrady vyšla obec na 850 tisíc korun.

„V loňském roce jsme se zapojili poprvé do soutěže Vesnice roku 2014 a získali jsme ocenění oranžová stuha za spolupráci se zemědělským subjektem. Finanční prostředky, které jsme obdrželi za vítězství v této disciplíně, jsme vložili do obnovy školní zahrady plus jsme k tomu ještě přidali 150 tisíc našich," vysvětlila starostka Pavlína Nohavová.

Děti teď mohou dovádět na různě zakřivených prolézačkách z akátového dřeva, v altánu a nechybí ani základní mobiliář, jako jsou lavičky i pro dospělé. Školka je často využívá při pořádání různých akcí.

Dosavadní vybavení zahrady už bylo skoro historické. Herní prvky, které tam dosud byly, si pamatovali mnohdy i prarodiče dnešních dětí.

„Tady už byly nevyhovující prvky na zahradě, které vlastně pamatují nejenom mě, když jsem sem do té školky chodila, ale byly ještě i starší," uvedla ředitelka školky Jana Milasová.

Příchovická školka byla zřízena v roce 1949. Od roku 1951 sídlí v upraveném rodinném domu z roku 1920. Během uplynulých desetiletí prošla budova školky řadou stavebních úprav, do současné podoby byla přestavěna v roce 2000. Obec se snaží každý rok investovat do modernizace budovy, jejího vybavení a také vybavení přilehlé zahrady.

autor: en
Spustit audio