Několik tisíc domácností stále zůstává po bouřkách bez elektřiny

Energetici opravují poruchy na nízkém i vysokém napětí, které způsobily noční bouřky. Bez elektřiny stále zůstává několik tisíc domácností. Kalamitní stav trvá v pěti okresech na východě Čech a severu Moravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravskoslezští hasiči odklízejí popadané stromy

Moravskoslezští hasiči odklízejí popadané stromy | Zdroj: ČTK

„Technikům se daří postupně poruchy odstraňovat. V tuto chvíli jich evidujeme již pouze jednotky na vysokém napětí napříč celým distribučním územím společnosti ČEZ,“ uvedla mluvčí společnosti Barbora Půlpánová.

Nejhorší situace podle ní zůstává v okresech Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná, kde stále platí kalamitní stav.

„Je tam zatím hodně poruch na nízkém napětí, takže ta situace by mohla být přehodnocena v dopoledních hodinách,“ dodala Půlpánová.

K ránu ČEZ registroval kolem 70 poruch na vedeních vysokého napětí. Z toho 26 jich bylo na Moravě a 22 na východě Čech. Do elektrického vedení na některých místech popadaly celé vzrostlé stromy.

Další z distributorů, E.ON, který pokrývá jižní Čechy a jižní Moravu, zaznamenal kvůli bouři 22 poruch na vedení vysokého napětí a 135 poruch na nízkém napětí.

Během dne se všechny podařilo odstranit. „Situace se uklidnila, všichni již mají proud,“ potvrdila mluvčí Božena Herodesová.

Třetímu velkému distributorovi – Pražské energetice – bouře nezpůsobily žádné problémy. Většina vedení v hlavním městě je totiž uložena v zemi. „Ani vítr, ani voda žádné problémy nezpůsobily,“ ujistil mluvčí společnosti Petr Holubec.

Noční bouřky způsobily podle pojišťoven v Česku škody v řádu milionů korun. Jde hlavně o poškozené střechy, zahradní nábytek nebo vytopené sklepy.

Popadané větve a stromy zkomplikovaly také dopravu na železnici. Neprůjezdné byly některé regionální tratě hlavně v západních, středních a jižních Čechách.

ČTK, Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme