Zemědělci na jihu Moravy sklízí obilí o týden dřív, kvůli vysokým teplotám

V Polabí, na Hané a také na jihu Moravy začala hlavní vlna žní. Tropické teploty posledních dnů sklizeň obilí zhruba o týden urychlily. Zemědělci tak do polí narychlo posílají veškerou techniku, kterou mají k dispozici. Za kombajny se práší od rána až do setmění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajny při žních

Kombajny při žních | Foto: Jan Rosenauer

„Začali jsme žně pozdním ječmenem, který byl uvařený. Posledních pár dnů to zraje před očima. Dochází k velkému úbytku vlhkosti. Pšenice jsou téměř všechny hotové a řepky se dodělávají,“ popisuje Jiří Fojtík, ředitel společnosti Agromoravia z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

Podobnou vlnu extrémních veder prý nepamatuje. Za poslední dva měsíce podle něj v oblasti napršelo jen 38 mm srážek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zemědělci na jihu Moravy sklízí obilí o týden dřív. Donutily je k tomu extrémní teploty. Natáčela Štěpánka Kadlečková

„Přecházíme na velmi rané odrůdy plodin, které jsou trochu odolnější suchu a netrpí tím tolik,“ vysvětluje Fojtík.

Prášit za kombajny by se na jihu Moravy mělo ještě minimálně 14 dnů. Zemědělci teď pracují od rána až do pozdního večera.

„Je to špatné. Máme klimatizované kabiny, ale stejně je strašně velký hic. Vyjíždíme v 8 hodin ráno, protože jak nepadá rosa, tak se vyjíždí dost brzo, a končí se v 10 nebo ve 12 v noci,“ vysvětluje jeden z řidičů kombajnu.

Pracovat nemusí, jen pokud prší. Za jeden den zvládne posekat přibližně 15 hektarů.

V EU se prý letos urodí málo řepky. Sucho ovlivní i další plodiny

Číst článek

„Kombajn to seseče, uskladní nám to do košů a my to potom stahujeme. Jde to do čističky a do sil. Jsme schopni naskladnit 300 tun. Řepku uskladňujeme zvlášť, nečistíme ji, už je čistá z kombajnu,“ upřesňuje David Kolaja, který má na starosti provoz takzvané posklizňovací linky.

Výnosy z pšenice a ječmene by měly být podle odhadů spíše průměrné, úroda řepky pak asi o 10 až 15 procent nižší než loni. Větší problémy však zemědělci očekávají u kukuřice, cukrovky a zeleniny.

Sklizně začaly, kombajny ukusují zralou pšenici | Foto: Honza Ptáček

Štěpánka Kadlečková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme