Děbolín má novou rozhlednu. Turisté z ní uvidí do Novohradských hor i k Táboru

Nad Děbolínem u Jindřichova Hradce se tyčí nová rozhledna. Je vysoká 33 metrů, má tvar trojúhelníku, dvě schodiště a podpírají ji tři ocelové sloupy. Včera v podvečer se poprvé otevřela návštěvníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová rozhledna nad Děbolínem má dvě schodiště

Nová rozhledna nad Děbolínem má dvě schodiště | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová

K nové rozhledně vede z Děbolína červená turistická stezka. Vyhlídková věž ve tvaru trojúhelníku je postavená ze dřeva a kamene. Navrhoval ji architekt Miroslav Hájek.

"Rozhledna má dvoje schodiště. Jedno běží po obvodu až na vyhlídkovou plošinu a zpět se může chodit vnitřním ocelovým točitým schodištěm," popsal Hájek a dodal:

"Celá vyhlídková plošina je zastřešena a částečně opláštěna i proskleným opláštěným. Pokud začne pršet, nebude muset návštěvník rozhledny utíkat za deště dolů, ale může si v klidu odpočinout."

Na statiku při stavbě 33 metrů vysoké vyhlídkové věže dohlížel Radek Mach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děbolín má novou rozhlednu. Turisté z ní uvidí do Novohradských hor i k Táboru. Podívat se na ní byla i redaktorka Lucie Hochmanová

"Když se podíváme na tento sloup, tak patka je cca metr padesát až dva metry pod zemí. Ale jsou tam ještě ty tahové piloty, aby se rozhledna nepřevrátila. Ty jsou ještě šest metrů pod tím," přiblížil Mach.

Nová rozhledna nad Děbolínem má dvě schodiště | Foto: Lucie Hochmanová

Na novou vyhlídkovou věž vystoupalo během prvního dne přibližně 200 návštěvníků. Mezi prvními byla Simona Škardová z Kardašovy Řečice:

"Je to moc hezké, moc hezky to udělali. Šla jsem radši po dřevěných schodech, protože železné jsou moc průhledné a člověk se trochu bojí."

Výhled z rozhledny ocenil i pan Jaroslav z Kardašovy Řečice, který měl s sebou dalekohled: "Je to tady vážně pěkné. Akorát trošičku, jak je Šumava nebo směrem na Nové Hrady, je to v mlze. Jinak je to perfektní. Až bude krásné počasí, tak bude vidět daleko, daleko. Je to pěkné i stavba je pěkná."

Nová rozhledna bude pro návštěvníky otevřená od dubna do října.

Turisté z nové rozhledny nad Děbolínem uvidí do Novohradských hor i k Táboru | Foto: Lucie Hochmanová

Lucie Suchánková Hochmanová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme