Víme, jak dopadl test zmrzlinových nanuků!

8. červenec 2015

Časopis dTest se v létě zaměřil na to, co mají Češi nejraději. Tvarohové a vanilkové zmrzliny. Testovali 22 zmrzlin, tedy 17 vanilkových a 5 tvarohových nanuků.

„Nanuk je vlastně jen mražený krém, který vznikne zamrazením směsi. Ta je buď z mléka a smetany, nebo taky z rostlinného tuku,“ vysvětluje Kateřina Kočvarová z časopisu dTest. V nanuku ale najdete i vodu, cukr a další ochucovadla.

Ideální nanuk

Testovalo se tedy jejich složení, (jaké tuky obsahují a jak autentická je náplň). „A taky jestli obsahují opravdu mléčné složky, nebo jestli nejsou nahrazovány rostlinnými tuky,“ vysvětluje Kočvarová.

Ideální nanuk by měl být vyrobený ze smetany, mléka nebo jiných mléčných výrobků. Tvaroh nebo jogurt by měl být smíchaný s cukrem. Poleva by měla být z mléčné čokolády. To ale u testovaných výrobků nějak nebylo.

Žádné mléko!

„Většina námi testovaných zmrzlin obsahovala místo mléčného tuku a smetany rostlinný tuk, kokosový olej. Tvarohové výrobky ale byly v pořádku. V polevách pak místo mléčné čokolády najdete kakao, jsou tedy složeny hlavně z cukru a rostlinného oleje.“


Výsledky testů vanilkových zmrzlin:
Nejlepší: Fine Life Ice Cream z Makra
Nejhorší: Pinko Vanilka

Pokud v nanuku najdete emulgátory, tedy Éčka, tak prý můžete být v klidu. Nejsou nebezpečné a jen pomáhají celou směs zahustit.

Kde je vanilka?

„V některých zmrzlinách jsme pravou vanilku opravdu našli. Buď v podobě vanilkových lusků, nebo vanilku mletou. Případně jen extrakt. Našli jsme i přírodní vanilkové aroma.“ Na druhou stranu jsou zmrzliny s nespecifikovaným aroma, tedy pravděpodobně synteticky vyrobený vanilín.


Výsledky testů tvarohových nanuků:
Nejlepší:
Prima Mrož tvaroh se smetanou
Nejhorší:
Míša Tvarohové osvěžení

V nanucích se vyskytuje buď klasický, bílý cukr, tedy sacharóza nebo našli glukózo-fruktózový sirup. Ten výrobci používají jako levnější náhražku klasického cukru. Nejčastěji se vyrábí z pšeničného škrobu.

Jak chutnají?

V senzorickém hodnocení dopadly dobře ty výrobky, které obsahovaly některou z mléčných složek. U těch, které se dostaly až na poslední místa tabulky, hodnotitelé kritizovali nedostatek smetany. Nebyla prostě vůbec cítit.

nanuk, zmrzlina, horko, léto, dovolená, moře
Spustit audio