Londýn ochromila největší stávka metra od roku 2002

Největší stávku od roku 2002 zažívá londýnské metro. Jeho zaměstnanci vstoupili do 24hodinové stávky kvůli sporu o výši platů a kvůli nejasnostem kolem rozjezdu nočního provozu metra o víkendu. Protestní akce má skončit dnes večer. Situaci komplikuje fakt, že stávkují také zaměstnanci železniční společnosti First Great Western.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující kvůli stávce londýnského metra čekají na autobusy

Cestující kvůli stávce londýnského metra čekají na autobusy | Zdroj: Reuters

Cestující byli o stávce předem informováni, rozmysleli si alternativní trasy. Tisíce lidí si také na dnešek evidentně vzaly volno, nebo pracují z domova.

Poněkud trpěli ti cestující, kteří se rozhodli zvolit náhradní autobusovou dopravu. Lépe na tom byli ti, kteří se rozhodli pro chůzi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýnské metro zažívá největší stávku od roku 2002. Situace byla a je nepříjemná, místy chaotická, říká zpravodaj Jiří Hošek

Například Julie, která žije v severním Londýně, měla trasu do centra předem rozmyšlenou:

„Podívala jsem se na stránky dopravního podniku, což bylo hodně užitečné. Zkusím jet autobusem a zbytek trasy dojít. Mělo by to zabrat asi hodinu."

Pěšky a autobusem se vydala do práce i galeristka Sophie, která postávala v severním Londýně u stanice Finsbury Park:

„Podívala jsem se napřed na stránku dopravního podniku, což bylo velmi užitečné. Napřed jsem si myslela, že půjdu celou trasu pěšky, ale to by mi zabralo skoro dvě hodiny. Tak zkusím autobus a zbytek dojdu pěšky. To by mělo zabrat hodinu. Dneska pracuju jen půlku dne, tak uvidím. Když budou autobusy moc plné, tak se vrátím a budu pracovat z domova.“

Dost Londýňanů sáhlo i po bicyklu, ať už po vlastním, nebo po jednom z kol, která se dají v metropoli půjčit. Londýnský starosta Boris Johnson nařídil, aby pro dnešek bylo k dispozici kol mnohem víc, což se ukázalo jako poněkud dvojsečné, protože se tvořily dlouhé fronty na vrácení kol.

Tradičně je nouze o taxíky, ať už o klasické Black Cabs, nebo třeba i taxislužbu Uber. Podle některých médií zvýšili pro dnešek její řidiči jízdné o 300 procent.

V Londýně stávkují zaměstnanci metra | Foto: Reuters

Situaci komplikuje i fakt, že na 48 hodin přerušili práci taky zaměstnanci železniční společnosti First Great Western, takže lidé jihozápadně a západně od Londýna se do metropole nemají jak dostat. Hodně jich usedlo za volant a to beznadějně ucpalo některé příjezdové trasy.

Na velkých dopravních uzlech hlídkuje policie, snaží se regulovat nastupování do přeplněných autobusů, zabránit tlačenicím na nástupištích nadzemní dráhy a nádražích.

V Londýně stávkují zaměstnanci metra | Foto: Reuters

Zaměstnanci metra stávkují kvůli platům a údajně uspěchanému rozjezdu projektu nočního metra o víkendu. To je novinka, která se chystá na půli září, Londýn na ni toužebně čeká, ale odbory mají dojem, že zaměstnanci metra už teď jedou na maximum a že s nimi vedení metra, dopravního podniku i města plány nočního provozu málo konzultovalo.

Londýnské metro | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme