Boj proti množírnám psů sílí, nový zákon počítá s povinným čipováním i databází psů

Povinné čipování a vznik centrálního registru psů by mohly pomoci v boji proti takzvaným množírnám, kde zvířata často trpí. Návrh zákona o zavedení identifikace psů dnes představili poslanci, ochránci zvířat a kynologové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pes z útulku

Pes z útulku | Foto: Kristýna Kuncová

Opatření směřují proti byznysu se psy, kteří jsou ve velkochovech často týráni a žijí v otřesných podmínkách.

„Pokud nemáte dobré označování psů, tak nemůžete nic řešit a nic dělat. Přirovnal bych to k tomu, pokud byste neměli označena všechna auta, tak nemůžete postihovat různé problémy, které někteří nezodpovědní řidiči dělají, a stejně tak je to s některými nezodpovědnými chovateli,“ vysvětluje Radim Fiala z hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká opatření plánuje stát proti množírnám psů, popsal poslanec Radim Fiala z hnutí Svoboda a přímá demokracie

Pokud Parlament zákon schválí, museli by chovatelé psů povinně jít k veterináři, který by psovi dal elektronický čip, tedy pokud ho už teď nemá. Podle poslance Fialy stojí čip 200 až 400 korun. Takto očipovaní psi by byli vedeni v centrálním registru.

Podle Herberta Pavery z TOP 09 by se čipování mělo týkat jen nově narozených štěňat. „Chápeme nechuť některých vlastníků psů čipovat své stávající psy, proto navrhujeme, aby povinné čipování nebo značení psů bylo zavedeno od určitého data, například od 1. 1. 2018 pro všechny v tom roce narozené psy.“

Útulky změny vítají

Neziskové organizace zabývající se ochranou zvířat, hlavně útulky, připravované změny většinou vítají. Podle Dagmar Kubištové z Ligy ochrany zvířat by čipování psů usnadnilo vracení psů původním majitelům.

„Většina útulků v republice samozřejmě podporuje kastrační program a také čipování, protože když přijmeme zvíře odchycené z ulice, které je čipované a řádně registrované, tak jsme během hodiny schopni zvíře vrátit zpátky původnímu majiteli, i když se mu třeba ztratí,“ říká Kubištová.

Nový zákon podporuje také nezisková organizace Animal Eye. Podle té centrální evidence psů funguje ve 24 státech EU, v Česku ale dosud chybí.

Podle zástupkyně italské ochranářské organizace EITAL Soni Houfkové se hodně psů z českých množíren vyváží do zahraničí a pro překupníky je to výnosný byznys. Registr a čipy by ho mohly znesnadnit.

„Čeští množitelé dokonale uspokojují evropskou poptávku po levných, domněle čistokrevných štěňatech bez průkazu původu. Nízké pořizovací náklady a legální beztrestnost činí z ČR jednu z hlavních množíren a vývozoven štěňat pro celou Evropu,“ vysvětluje ochránkyně zvířat Soňa Houfková.

Za chybějící čip pokuta

Návrh zákona počítá i se sankcemi proti pejskařům, kteří by si své zvíře neočipovali. „Neočipování psa bude přestupkem, respektive správním deliktem, za který zákon bude ukládat peněžitý trest,“ upozorňuje advokát Martin Doležal.

„Uvažuje se o tom, že by peněžitá sankce byla citelnější v případě, že se tak bude dít opakovaně a že majitel pejska bude odmítat čipování,“ říká Doležal.

mka, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme