Zdeněk Štybar vyhrál etapu na Tour. Český cyklista využil hromadného pádu v závěru

Zdeněk Štybar hned při své první Tour de France dokázal na nejslavnějším cyklistickém závodě světa vyhrát etapu. Jezdec týmu Etixx-Quick Step zaútočil po pádu v závěrečném kilometru a ukončil tak 14leté české čekání na trimuf na Staré dámě. Držitel žlutého trikotu Tony Martin ze závodu odstoupil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Štybar se raduje z premiérového vítězství na Tour de France

Zdeněk Štybar se raduje z premiérového vítězství na Tour de France | Zdroj: Reuters

Nejen Leopold König si ve středu po další letos zatím typické deštivé etapě přál suchý a klidný den závodění. První část prosby se mu splnila a ta druhá téměř taky.

Pelotonu sice odjela trojice Quémeneur, Van Bilsen a Teklehaimanot, který se díky prémiím dostal na první místo soutěže vrchařů, v posledních kilometrech to ale vypadalo, že v ulicích přístavního města Le Havre budou bojovat o vavříny jen ti nevýbušnější muži startovního pole, spurteři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vítězný finiš Zdeňka Štybara okomentoval pro Radiožurnál přímo v Le Havre Tomáš Kohout

V prudkém stoupání ale několik set metrů před cílem způsobil pád vedoucí muž pořadí Tony Martin a rozdělil tak „balík“ na dvě části. A v té první nechyběl Štybar.

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu nasadil zmatenému čelu tempo, na nějž nedokázal odpovědět žádný ze soupeřů.

„Myslel jsem, že by to dnes mohlo být pro Cavendishe, ale viděl jsem, že malinko odpadal, takže jsem to zkusil,“ řekl Zdeněk Štybar v následném rozhovoru.

Zdeněk Štybar vyhrál etapu na Tour. Český cyklista využil hromadného pádu v závěru

Číst článek

„Na týmovém mítinku nám říkali, že když bude šance, tak to máme zkusit,“ dodal třicetiletý cyklista.

Posledním cyklistou, který na Tour vystoupal na nejvyšší stupínek, byl Ján Svorada při dojezdu v Paříži. Štybar se v etapě na Grand Tour ukázal jako nejrychlejší podruhé v kariéře, v roce 2013 uspěl na Vueltě.

V průběžné klasifikaci si Štybar polepšil na devátou příčku. Za otřeseným stájovým kolegou Martinem zaostává o minutu a šest sekund, německý jezdec ale kvůli zlomené klíční kosti ze závodu odstoupil.

Výsledky cyklistického etapového závodu Tour de France:
1. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) 4:53:46, 2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo), 3. Coquard (Fr./Europcar), 4. Degenkolb (Něm./Giant), 5. Van Avermaet (Belg./BMC), 6. Gallopin (Fr./Lotto), 7. Boasson Hagen (Nor./MTN), 8. Cimolai (It./Lampre), 9. Simon (Fr./Cofidis), 10. Izagirre (Šp./Movistar), ...58. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo), 62. Bárta (ČR/Bora-Argon) všichni -2, 170. König (ČR/Sky) -3:28.
Průběžné pořadí:
1. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) 22:13:12, 2. Froome (Brit./Sky) -12, 3. Van Garderen (USA/BMC) -25, 4. Sagan -27, 5. Gallopin -38, 6. Van Avermaet -40, 7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -46, 8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -48, 9. Štybar -1:06, 10. Thomas (Brit./Sky) -1:15.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme