Stali se Zelení standardním evropským politickým proudem?

9. červenec 2015
Radiofórum

Před třiceti lety, 10. července 1985, spáchali příslušníci francouzské tajné služby v novozélandském Aucklandu atentát na loď Rainbow Warrior ekologické organizace Greenpeace, aby zabránili protestní akci proti francouzským jaderným zkouškám v Tichomoří.

Plavidlo výbušninami potopili, přičemž byl zabit jeden člen posádky.

V Evropě a zvláště v Německu v té době zaznamenávaly první úspěchy politické strany zaměřené v první řadě na ochranu životního prostředí.
Němečtí Zelení se celostátně ustavili v roce 1979, o rok později získali ve volbách jedno procento a v roce 1983 už zasedli v Bundestagu. Dnes jsou ekologické strany významnou silou evropské politiky.

Jak se změnily za tu dobu cíle a rétorika Zelených? Je environmentalismus stále nosný jako základní program politické strany? A kde jsou hranice ochrany životního prostředí?

Hostem Petra Schwarze bude v pátek 10. července 2015 v 19:10 hod. člen předsednictva Strany zelených, náměstek brněnského primátora a dlouholetý ekologický aktivista Martin Ander.

Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme! Svůj názor můžete napsat do diskuse pod článkem.

autoři: Petr Schwarz , Martin Ander
Spustit audio