Většina Čechů je podle průzkumu přesvědčena, že zavedení EET zlepší výběr daní

Připravované zavedení elektronické evidence tržeb (EET) zlepší podle většiny Čechů výběr daní. Tvrdí to ministerstvo financí na základě průzkumu agentury STEM. Poslanci budou normu v prvním čtení projednávat na páteční schůzi sněmovny. Někteří podnikatelé s elektronickou evidencí nesouhlasí, proti je také pravicová opozice. Při projednávání ve sněmovně plánují ODS a TOP 09 obstrukce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto)

Staré kasy nedělaly nevidomým velké problémy (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Freeimages

Názory na zavedení elektronické evidence tržeb se různí i mezi samotnými podnikateli a živnostníky. Někteří z nich říkají, že jim elektronické pokladny ulehčí práci, jiní, především menší živnostníci mají ale se systémem problém.

Tři čtvrtiny Čechů věří podle průzkumu agentury STEM, že elektronická evidence pomůže zlepšit výběr daní. Vyplynulo z něj i to, že zavedení systému má podle lidí i své negativní stránky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pátek začne zákon o elektronické evidenci tržeb projednávat sněmovna. Natáčela o tom Eliška Malínská

„Podle zkušeností lidí každé, i dobře míněné opatření, se dá obejít. Dále se lidé bojí toho, že by to omezilo nebo zlikvidovalo živnostníky,“ říká šéf agentury Jan Hartl.

Lidé se podle průzkumu také obávají možnosti zneužití systému a zamýšlejí se nad finančními náklady na zavedení online pokladen.

Výsledky ukázaly i to, že tři pětiny Čechů vnímají daňovou morálku jako kritickou.

Ministerstvo financí si od zavedení registračních pokladen slibuje lepší výběr daní a omezení takzvané šedé ekonomiky.

Pravice chystá obstrukce

Pravicová opozice elektronickou evidenci tržeb dlouhodobě kritizuje. Tvrdí, že ministerstvo financí získá podrobný přehled o podnikatelích.

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že chce projednávání zákona blokovat obstrukcemi:

„Takový drahý nesmyslný systém v České republice zavést nemůžeme. Slibuji vám, že ODS udělá vše pro to, aby před registračními pokladnami občany ochránila.“

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO zopakoval, že cílem online evidence je narovnání podmínek na trhu. Znovu také vyvracel kritiku, že jeho úřad chce monitorovat podnikatele.

„Informace, které dostává finanční správa je IČO, doklad, suma, sazba DPH, a celková částka,“ vysvětlil, jaká data bude stát od obchodníků díky elektronickým pokladnám mít.

Návrh zákona o elektronické evidenci tržeb projedná v pátek v prvním čtení Poslanecká sněmovna. Pokud zákon projde, bude platit od roku 2016.

Elektronická registrační pokladna | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme