Dohody o íránském jaderném programu se zatím stále nepodařilo dosáhnout

Jednání o íránském jaderném programu ve Vídni stále nedospěla k výsledku. Šest světových mocností se snaží Teherán přimět ke zpomalení jaderného programu, výměnou slibují zrušení sankcí. Podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho ještě pořád nejsou vyřešené některé stěžejní body případné dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí John Kerry nevyloučil možnost, že jednání o íránském jaderném programu skončí bez výsledku

Americký ministr zahraničí John Kerry nevyloučil možnost, že jednání o íránském jaderném programu skončí bez výsledku | Zdroj: Reuters

Americký ministr zahraničí nevyloučil možnost, že jednání skončí bez výsledku.

„Nebudeme u jednacího stolu sedět napořád. Zároveň ale cítíme, že bychom se od něj neměli zvedat jen proto, že se blíží nějaký termín. Zdůrazňuji, že nebudeme pospíchat. Vše, o co nám jde, je kvalita dohody. A i přes veškerý pokrok, který jsme tady udělali, některé důležité otázky ještě nejsou vyřešené,“ vysvětlil.

Podle francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse budou rozhovory pokračovat v noci na pátek, kdy mají podle nového harmonogramu skončit.

Smyslem jednání je zpomalit íránský jaderný program, a oddálit tak možnost, že Írán bude brzy schopen vyrobit atomovou bombu. Za to mají být zrušeny mezinárodní sankce proti Teheránu, k nimž patří i zbrojní embargo.

„Zůstávají některé těžké body, ale věci jdou správným směrem. S ohledem na to jsem se rozhodl, že zůstanu pracovat přes noc a zítra ráno. Doufám, že budeme s to uběhnout tu stovku metrů, která nám ještě zbývá,“ prohlásil Fabius.

Současné kolo rozhovorů mezi Spojenými státy, Ruskem, Francií, Británií, Čínou a Německem na jedné straně a Íránem na straně druhé trvá už 13 dní. Původně se předpokládalo, že konečné dohody bude dosaženo začátkem týdne.

Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Ufě setkal se svým íránským protějškem Hasanem Rúháním. Rozhovory o íránském jaderném programu pokračují podle Putina dobře. Prezident dodal, že věří v brzké dosažení kompromisu a dohody.

Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova považuje Rusko za prioritu zrušení zbrojního embarga proti Íránu, pokud se jednání o íránském jaderném programu podaří zdárně dokončit. Také on prohlásil, že se vyjednávající země „přiblížily konečné dohodě, která je na dosah“.

Íránské sdělovací prostředky ve středu informovaly, že íránská delegace přišla s novými návrhy, což ale západní účastníci rozhovorů nepotvrdili.

ČTK, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme