Nad Londýnem létaly historické stíhačky. Připomněly výročí Bitvy o Británii

Před 75 lety sváděly na nebi nad Londýnem divoké souboje britské a německé stíhačky. Dnes se na bezmračné obloze objevily spitfiry a hurricany znovu. Stalo se tak v rámci oslav Bitvy o Británii, která začala přesně před 75 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bitva o Británii

Bitva o Británii | Foto: zdroj: Flickr.com, Peter Black

Před 75 lety Britové jasnou oblohu nejspíš proklínali, protože takové počasí umožňovalo německým bombardérům přesné zásahy.

Dnes se Londýňané ze sluníčka radovali, protože měli nerušený výhled na přelet historických letadel nad centrem města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letecké představení k výročí Bitvy o Británii přiblížil z Londýna zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Byla to pastva pro oči, když se nad třídou Mall a nad Buckinghamským palácem objevily dvě stíhačky Hurricane, čtyři spitfiry a čtyři současné, nejmodernější stroje Královského letectva Typhoon. Jeden z Typhoonů navíc nesl symbolicky kamufláž, kterou používalo britské stíhací letectvo v létě roku 1940.

Z balkónu Buckinghamského paláce přeletu se zájmem přihlížela i královna Alžběta II. a další členové královské rodiny. Ti se dnes setkali se šesti dosud žijícími veterány Bitvy o Británii.

Spitfiry a hurricany patří k historické Letce Bitvy o Británii, zvláštní jednotce, která má základnu na letišti Coningsby v hrabství Lincolnshire. Britové jsou mistři v restaurování letadel a v péči o krásné stroje.

„Tak dlouho po skončení války je to samozřejmě stále těžší,“ řekl Českému rozhlasu jeden z největších odborníků na spitfiry Andy Saunders.

„Udržovat spitfiry letuschopné vlastně není tak technicky obtížné, jako je znovu postavit a zrekonstruovat – to je skutečná výzva! Vždyť náhradní díly už nejsou k dispozici a musejí se vyrobit a vysoustružit,“ dodal Saunders.

Za stíhačku spitfire zaplatil kupec v aukci 117 milionů korun

Číst článek

V letecké bitvě o Británii se v létě 1940 bránila oslabená Británie agresivnímu německému postupu. Během tří měsíců se od 10. července nad Británií střetly tisíce letounů.

Na britské straně se do bojů zapojily zhruba tři tisícovky letců, z nichž přes 500 padlo a stovky utrpěly vážná zranění. Mezi piloty bylo i několik stovek zahraničních stíhačů, především Poláků, Novozélanďanů, Kanaďanů, ale i Čechoslováků.

Asi nejslavnějším z nich byl Josef František, se 17 sestřely vůbec nejúspěšnější stíhací eso celé bitvy, který však až do své smrti 8. října 1940 bojoval v řadách polské 303. peruti.

„Na poli lidských konfliktů nikdy tak velké množství nevděčilo za tak mnoho tak nepatrné hrstce,“ prohlásil 20. srpna 1940 britský premiér Winston Churchill na adresu letců.

75. výročí založení (12. července) československé 310. stíhací perutě britského Královského letectva (RAF) | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme