U slovenského Martina otevírají nový úsek dálnice, ulehčí cestě do Tater

Cesta do Tater bude po dnešku možná o něco rychlejší. U slovenského města Martin se totiž otevírá nový úsek dálnice D1. Výstavba téměř 17kilometrového úseku se ale dlouho protahovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry | Foto: Vojtěch Berger | Zdroj: Český rozhlas

Dálnici u Martina si v podstatě vyvzdorovali místní obyvatelé, kteří se nechtěli smířit s neustálými kolonami aut ve městě. Na ty ostatně dost pravděpodobně narazili i čeští turisté mířící do Tater.

Obyvatelům Martina tak před pěti lety došla trpělivost a vytíženou silnici zablokovali. „Dvacet let nám někdo slibuje, že se bude dálnice stavět. A za dvacet let se nic nezměnilo. Občas jsme měli nějakou naději, pak zase zhasla a tak dokola,“ říkali tehdy protestující televizi TA3.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém úseku dálnice D1 mluvil slovenský zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Dnes už dálnice stojí a jako první jí projede pět řidičů, kteří se přihlásili do soutěže Chci si přestřihnout pásku, kterou uspořádala Národní dálniční společnost.

Nová část dálnice jako taková cestu do Tater příliš nezkrátí, řidiči si ale ušetří nervy za průjezd Martinem. Navazující úseky dálnice, které mají propojit Bratislavu, Poprad a Košice, se budou stavět až do roku 2020.

Ne všichni jsou ale z nově vybudovaného úseku dálnice u Martina nadšení. Firma Váhostav, která dálnici stavěla, se totiž dostala do obrovských finančních potíží a nakonec jí musí pomáhat slovenská vláda. Stovky drobných podnikatelů, kteří se na stavbě dálničního úseku podíleli, tak zatím nedostali za svou práci zaplaceno.

Úsek dálnice u slovenského Martina | Foto: Český rozhlas

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme