Brněnský dopravní podnik testoval možnost platit za jízdenky virtuálními bitcoiny

Za jízdenku v brněnské hromadné dopravě by se mohlo platit i pomocí virtuálních peněz bitcoin. Dopravní podnik v uplynulých dvou týdnech úspěšně otestoval systém pro úhradu jízdného pomocí této nezávislé internetové měny. Za dobu pilotního provozu si lístek pomocí bitcoinů koupilo asi třicet lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bitcoiny

bitcoiny | Foto: tiskový servis Bitcoin

„Je to další z platebních způsobů, jak si jízdenku zakoupit. Takže do budoucna bychom se nebránili tomu, aby tento systém byl standardní platformou zakoupení jízdenek,“ říká mluvčí dopravce Linda Hailichová.

Podle jednoho z autorů nápadu Ondřeje Veselého je hlavní výhodou to, že tuto platební metodu mohou využít i cizinci bez českého telefonního čísla.

„Cílová skupina, která si doteď nemohla kupovat elektronickou jízdenku, jsou lidi ze zahraničí a lidi s firemním tarifem,“ doplňuje Veselý. Systém podle něj navíc do budoucna umožní i úspory.

„Teď se na pozadí systému používají prémiové SMS, ze kterých se platí 17 procent provize provozovateli těchto SMS. Do budoucna bychom o tom chtěli otevřít jednání, domluvit se napřímo s dopravním podnikem, aby poplatek provozovateli byl podstatně nižší,“ dodává Veselý.

Platbu jízdného pomocí bitcoinů zatím neumožňuje žádné evropské město.

Bitcoin | Foto: Michal Jindra

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme