Britští turisté začali kvůli obavám o bezpečnost odjíždět z Tuniska

Britské cestovní kanceláře odvážejí své klienty z Tuniska. Londýnská vláda totiž včera upozornila na riziko dalších teroristických útoků. Šéf britské diplomacie sice přiznal, že neví o konkrétní hrozbě, výzva, aby Britové severoafrickou zemi raději opustili, je ale podle něj na místě. Tunisko ovšem rozhodnutí kritizuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté v Tunisku

Turisté v Tunisku | Zdroj: Reuters

V Tunisku teď tráví dovolenou asi 3000 Britů, což je zhruba desetina počtu běžného pro tuto roční dobu.

Podle Asociace britských cestovních kanceláří se mají turisté vrátit do vlasti během příštích 48 hodin. Organizují se kvůli tomu i speciální lety. Velké cestovní kanceláře jako Thomas Cook, Thomson a First Choice navíc zrušily cesty do Tuniska na celou letní sezonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britští turisté vyslyšeli varování vlády a opouštějí Tunisko. Podrobnosti zjišťoval zpravodaj ČRo Jiří Hošek

BBC s odvoláním na vládní zdroje uvedla, že se doporučení londýnského kabinetu nerodilo lehce, ale zpravodajské informace o hrozícím nebezpečí nakonec převážily.

Britská vláda nepřímo nařkla tuniské úřady z nedostatečné ochrany zahraničních turistů v letoviscích. Londýn vychází z toho, že se po Tunisku pořád volně pohybují komplici útočníka ze Súsy a že nejspíš hledají další cíle.

Podle tuniského velvyslance v Británii Nabíla Ammara ovšem hrají kroky britské vlády do rukou teroristům. Ammar tvrdí, že turistický průmysl v Tunisku utrpí značné škody, řada lidí přijde o práci a pak se ocitnou na ulici.

Nová doporučení pro cesty do Tuniska ministerstvo zahraničí nevydá

Číst článek

Tuniský premiér Habíb Síd už mluvil telefonicky se svým protějškem Davidem Cameronem. Ujistil ho, že Tunisko dělá maximum pro ochranu britských zájmů, zároveň ale uvedl, že britské rozhodnutí bude mít „následky“ pro vztahy obou zemí.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme