Ošetřování dětské pokožky při koupání

13. leden 2005
Vaše téma

Chodit plavat už s úplně malým dítětem, třeba i kojencem, není už zase taková zvláštnost. Řada veřejných koupališť má pro tento účel i speciální bazény. Společné koupání maminky s dítětem vidí dětští lékaři rádi, z psychologického hlediska blízkost maminky dělá miminu dobře a pocit důvěry, že je máma na blízku podporuje jejich vzájemný vztah.

Poslechneme si, co na některé obavy maminek řekne kožní lékařka. Doktorka Marie Finsterlová z Čáslavi tvrdí, že zcela zdravému dítěti, které nemá suchou pokožku a netrpí dost úporným atopickým ekzémem, ani chlorovaná voda škodit nemůže. Dermatoložka doporučuje maminkám, aby dítě v bazénu strávilo maximálně jednu hodinu jednou týdně a aby dětskou pleť na vodu důkladně připravili.

Finsterlová: V den, kdy plánují plavecký výcvik ráno ošetří kůži mastným krémem, před vstupem do bazénu tělíčko opláchneme a mýdlo použije pouze na intimní partie. Po osušení opět ošetří mastným krémem či běžnou kosmetickou bílou vazelínou.

Já myslím, že i dospělý člověk by si z této rady mohl vzít něco pro sebe, protože to není jen chlór, ale i další bazénová chemie, která nám pokožku vysušuje.

Tím spíš dětskou citlivou kůži. Ale podle doktorky Finsterlové je třeba stejnou péči věnovat dětské pokožce po koupání. To znamená dobře ji z chlorované vody opláchnout, použít k tomu dětské mýdlo nebo takzvané syndety pro citlivou pleť.

Finsterlová: Říkáme pacientům taková mýdla bez mýdla. Jsou to speciální mycí emulze, které nevysušují kůži ani u citlivých dětiček.

Pokud všechno dodržíme, měli bychom mít větší jistotu, že dítě nebude mít po plavání kůži přesušenou. Což je z hlediska dermatologa velmi důležité.

Finsterlová: Jakmile kůže začne být velmi suchá, je také podrážděná, zarudlá, svědí. Tyto děti se také častěji vystavují virovým infekcím, bradavicím i plísňovým onemocněním.

Takže jsme tu zmínili všechno podstatné, co by takové malé dítě při plavání mohlo z hlediska jeho citlivé pokožky potkat.

Myslím, že to základní určitě. Samozřejmě může se stát, že se citlivému dítěti z chlorované vody podráždí oči, takže je dobře je lehce vypláchnout borovou vodou. Nebo se voda dostane do ucha a takzvaně zalehne.

Finsterlová: Nedoporučuje se čištění oušek vatovými štětičkami, necháme vodu volně vytéci a usušíme jen ušní boltec. Stěžují-li si pak děti na zalehlé ucho, je lépe vyhledat odbornou pomoc, existuje speciální způsob ošetření.

Na dětské vlásky se maminky také často ptají. Podle doktorky Finsterlové jim ve vodě prakticky nic nehrozí, protože u kojenců a batolat se vlasy stále vyvíjejí. Od předškolního věku je, tak jako u dospělých, prospěšná koupací čepice.

autor: vva
Spustit audio

Více z pořadu