Nový Bor dlouhodobě trápí odložený odpad u kontejnerů v ulicích města. Najít viníky je skoro nemožné

10. červenec 2015

Nepořádek okolo kontejnerů na komunální i separovaný odpad dlouhodobě trápí obyvatele Nového Boru na Českolipsku. Přestože má město sběrný dvůr, kam je možné starý nábytek i další objemný odpad z domácností zdarma odevzdat, musí město týdně likvidovat zhruba deset takových skládek v ulicích.

„Jsou občané, kteří jsou pohodlní. To co potřebují zlikvidovat a mohou zdarma zlikvidovat ve sběrném dvoře, tak vynesou před dům a dají to ke kontejnerům. Tím vznikají, jak já tomu říkám, malé černé skládky, které musíme likvidovat, aby město zůstalo čisté,“ vysvětluje vedoucí oddělení správy technických služeb Petr Škop.

Situace podle něj ve městě trvá zhruba dva až tři roky. Podle Petra Škopa musí pracovníci technických služeb zlikvidovat zhruba deset takových skládek týdně.

Ve sběrném dvoře končí nejen odpad, který sem přivezou obyvatelé města, ale i ten, který lidé nechají u kontejnerů na směsný i tříděný odpad. Co nejčastěji sem pracovníci města vozí z pomyslných černých skládek u nádob na odpad?

„Je to od gauče až po skříně, koberce a lino. Vozí sem spíš větší věci, které hází vedle a nechybí ani elektrospotřebiče. Týdně se sem tak odveze zhruba tuna až tuna a půl harampádí,“ vypočítává vedoucí sběrného dvora Eva Šindelářová.

Dohledat původce hromad s odpadem je podle velitele novoborské městské policie Jiřího Zemance problematické. „Každý to vyhazuje tak, aby nebyl vidět. Je pravdou, že hodně těchto skládek vzniká tím, že bezdomovci přehrabují a vyhazují ty věci z kontejnerů a popelnic.“

Nový Bor má kamerový systém, dohledat dotyčného je často komplikované.

„Ty kamery nevidí všude a nekoukají na jedno místo, takže není možné vždy dotyčného dohledat. Ti co přehrabují popelnice a vyhazují z nich věci, ti se dohledat dají. Jakékoliv sankce vůči nim jsou zbytečné, protože nic neberou.“

I podle vedoucího oddělení správy technických služeb Petra Škopa, lidé při odhalení původce odloženého odpadu takřka nemožné. „Pokud v tom odpadu nenechá pachatel nějaký dopis nebo dokument, podle kterého ho můžeme dohledat, tak je těžké se ho dopátrat. Když se ptáme lidí z okolí, kdo tam odpad nechal, tak jen minimum otevřeně řekne, kdo to byl.“

Pokud by se podařilo dotyčného najít, pak by město fakturu za likvidaci takového odpadu nechalo zaplatiti viníka. Ročně Nový Bor zaplatí za likvidaci černých skládek a hromad s odpadem u kontejnerů bezmála 200.000 korun.

Spustit audio