Archeologové objevili na Mírovém náměstí v Litoměřicích pozůstatky pohřebiště z 11. století

10. červenec 2015

Bagry, výkopy a omezení dopravy – tak vypadá léto na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Stavbaři tam pracují na rozsáhlé opravě plynovodu a vodovodu. Hotovo musí být do poloviny září, než bude vinobraní. Na pilno tak mají nejen oni, ale i archeologové.

Archeologové objevili na Mírovém náměstí v Litoměřicích pozůstatky pohřebiště z 11. století. Při rozsáhlé opravě plynovodu a vodovodu na Mírovém náměstí se jim odkrývají dosud neprobádaná místa, která důkladně zkoumají. Díky tomu mají ucelenější pohled na to, jak středověké Litoměřice vypadaly.

Unikátní je nález pozůstatků ženy pohřbené společně s malým dítětem a mincí v ruce. Numismatický rozbor teprve ukáže, o jakou minci a z jaké doby se jedná.

Archeologové objevili na Mírovém náměstí v Litoměřicích pozůstatky pohřebiště z 11. století

Zajímavý bude i antropologický rozbor nalezených kostí. Odborníci tak můžou zjistit, kvůli čemu žena umřela nebo jestli měla nějaké nemoci.

Podle archeologů zatím funguje spolupráce se stavbaři bez problémů. Samozřejmě nějaké zdražení kvůli jejich výzkumu vzniká, ale ne nijak závažné. Konec opravy je naplánovaný na polovinu září – tak, aby nebylo narušené vinobraní.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio