V českých obchodech přibývají nebezpečné hračky, upozorňuje ČOI

Na českém trhu se objevuje stále více nebezpečných hraček. Ukázaly to kontroly České obchodní inspekce (ČOI) za první čtvrtletí letošního roku. Inspektoři provedli více než 260 prověrek. Nedostatky odhalili u dvou třetin z nich a rozdali pokuty za milion korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspekce ČOI na tržnici

Inspekce ČOI na tržnici | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Počet závadných výrobků roste i v databázi RAPEX, což je celoevropský systém rychlého varování.

Podle odhadů českých inspektorů bude letošní rok rekordní. Jen doteď zařadili do systému desítku nebezpečných hraček.

Zatím poslední z nich je plastový přívěšek na klíče ve tvaru sovy za necelých 30 korun. Dětem prý může vážně poškodit zdraví.

„V očích má takzvané LED diody. Jedná se o laser, který může poškodit zrak dítěte už při krátkodobém použití, konkrétně při čtvrt vteřině dívání se do laseru,“ vysvětluje mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Přehrát

00:00 / 00:00

V českých obchodech přibývají nebezpečné hračky, upozorňuje Česká obchodní inspekce

Většina z hraček ze seznamu byla vyrobena v Číně. Dalším závadným výrobkem je například magnet ve tvaru želvy. Její nohy se dají snadno odtrhnout, dítě by se proto mohlo udusit.

Bezpečnost hraček testují inspektoři také zkušebním válcem. „Ten simuluje ústa malého dítěte. Pokud se malé části nachází u nějaké hračky oddělitelně, dítě by hračku mohlo nejenom spolknout, ale v horším případě dokonce i vdechnout, a tam hrozí riziko udušení,“ upozorňuje Fröhlich.

Podle České obchodní inspekce by měli rodiče hračku před nákupem vždy pečlivě zkontrolovat a ověřit, jestli z ní například netrčí ostré části nebo jestli není příliš cítit plastem.

S tím souhlasí i dvojnásobná matka z Litoměřic. „Když koupím traktůrek, tak koukám, aby byl pěkný, pevný, bytelný. Takže kupuji v podstatě dražší věci a vydrží opravdu dlouho,“ říká paní Soňa.

Svítící přívěsek na klíče ve tvaru sovy, který podle ČOI může u dětí způsobit poškození zraku | Foto: Česká obchodní inspekce

Zboží někdy kontrolují i sami prodejci. Například síť hračkářství si nechává ještě jednou testovat zboží ze zemí třetího světa. Zkouškám prý nevyhoví pět procent případů.

„Testují tahem a trhem, aby dítě nemohlo utrhnout třeba ručičku plyšovému medvídkovi. Většinou potom od dodavatele požadujeme, aby zpevnil švy, aby použil lepší materiál,“ popisuje Petr Novozámský, ředitel maloobchodu a nákupu.

Česká obchodní inspekce se letos zaměřuje na kontroly hraček. Pokuty už kontroloři rozdali trhovcům i velkým řetězcům.

„Nutno říci, že více takzvaně anonymních hraček, bez uvedení výrobce případně dovozce, se nachází na tržnicích. Trhovec kolikrát ani není schopný vysvětlit, kde takový výrobek vzal,“ dodává Fröhlich. Takovému prodejci může inspekce udělit až pětimilionovou pokutu.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme