Na 42. ročníku Rally Bohemia se představí přes dvě stovky posádek

Mladá Boleslav se stává, už po dvaačtyřicáté v historii, centrem automobilové soutěže Rally Bohemia. Ta přiláká na start víc jak dvě stovky posádek v kategorii historických i současných vozů. Takový počet představuje rekord v novodobé historii soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodní speciál mladoboleslavské posádky Jan Kopecký - Pavel Dresler

Závodní speciál mladoboleslavské posádky Jan Kopecký - Pavel Dresler | Foto: Pavel Petr

Počtem účastníků nasadili organizátoři laťku hodně vysoko. Jako první vyjedou na trať účastníci mistrovství Evropy historických vozů, po nich už bude hlavní slovo patřit posádkám startujícím v domácím šampionátu současných vozidel.

Zvládnout bez problémů takový počet nebude vůbec jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

S ředitelem Rally Bohemia Petrem Pavlátem před startem letošního ročníku mluvil Pavel Petr

„Mám z toho lehké obavy. Trať je na to sice dimenzovaná, nicméně musí všechno probíhat hladce. Pokud by někde došlo k většímu záseku, tak při tomhle počtu posádek by došlo ke komplikacím. Myslím si ale, že se diváci se mají na co těšit,“ říká ředitel soutěže Petr Pavlát.

Takové přání mají jistě všichni. Už s ohledem na lákadla ve startovním poli, třeba mezi historiky.

„Nechybí nikdo z vedoucích pozic evropského šampionátu. Máme tady Lancie 037 nebo vozy Porsche. Diváci si přijdou na své i z hlediska historie,“ dodal Petr Pavlát.

Domácí šampionát pak ozdobí mladoboleslavské posádky Jan Kopecký - Pavel Dresler a Esapeka Lapi - Janne Ferm na Fabii R5.

V Mladé Boleslavi budou k vidění i historickévozy | Foto: Pavel Petr

„Škoda Motorsport nasadila obě posádky, což se v České republice jen tak neuvidí. Celá domácí špička se bude snažit továrnímu týmu situaci znepříjemnit, hlavně Václav Pech, který poslední dobou jezdí velice rychle,“ podotkl ředitel soutěže.

Platit to jistě bude už o dnešní úvodní etapě. Ta pro historiky startuje v Sychrově, pro republikový šampionát už ale po 14. hodině v okolí muzea automobilky, kam se posádky po průjezdu rychlostních zkoušek Sychrov, Šumburk a Bzí vrátí před 17. hodinou, aby si ještě jednou průjezd jednotlivých erzet zopakovaly.

Pro diváky jsou připravena atraktivní místa

„V neděli jezdíme krátkou etapu kolem Mladé Boleslavi. Skládá se z rychlostních zkoušek Lobeč, Vinec a dvakrát Staroměstská,“ popisuje novinku v programu Petr Pavlát.

Tradičně velký důraz pak organizátoři kladou na bezpečnostní opatření, která každou automobilovou soutěž doprovází. V akci bude 1500 pořadatelů.

„Připravili jsme asi 23 diváckých míst, kde by měli diváci sledovat vozy z bezpečné vzdálenosti. Jde o atraktivní místa, odkud si rally užijí,“ neopomněl zdůraznit ředitel soutěže.

Pavel Petr, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme