V Srebrenici vzpomínali na oběti masakru. Srbského premiéra dav vypískal

Desítky tisíc lidí si ve Srebrenici připomínají povraždění místních mužů a chlapců na sklonku války v Bosně a Hercegovině. Od začátku masakru, během kterého vojáci Republiky srbské zabili přes 8000 lidí, dnes uplynulo 20 let. Pietního shromáždění se letos zúčastnil i srbský premiér Aleksandar Vučić. Hřbitov však musel předčasně opustit. Rozhořčení lidé na něj pískali a házeli po něm lahve i kameny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na hřbitově ve Srebrenici dnes pohřbili další identifikované oběti masakru

Na hřbitově ve Srebrenici dnes pohřbili další identifikované oběti masakru | Zdroj: Reuters

„Naším hlavním cílem musí být usmíření mezi Srby a Bosňáky, proto chci prokázat úctu nevinným obětem v Srebrenici,“ prohlásil během pietního aktu srbský premiér Vučić.

Masakr bosenských muslimů označil za ohavný zločin, odmítá o něm ale mluvit jako o genocidě. Ani to ho však neuchránilo před rozhořčeným davem, který na něj po chvíli začal házet lahve a kamení. Ze hřbitova musel nakonec prchnout pod ochranou svých bodyguardů.

Mezi hosty letošního shromáždění v Srebrenici je například také německá kancléřka Angela Merkelová nebo někdejší americký prezident Bill Clinton.

Svět si připomíná 20 let od srebrenického masakru

Číst článek

Součástí pietní připomínky je rovněž pohřeb 136 nově identifikovaných obětí. Ani 20 let po masakru se stále nepodařilo najít nebo identifikovat ostatky více než tisícovky pohřešovaných.

Srbského premiréra museli chránit před rozhořčeným davem bodyguardi | Foto: Reuters

Mezi smutečními hosty byli americký exprezident Bill Clinton nebo bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová | Foto: Reuters

V Srebrenici pohřbili dalších 136 nově identifikovaných obětí | Foto: Reuters

Pietu provázely silné emoce | Foto: Reuters

Dobytí muslimské enklávy Srebrenica jednotkami bosenských Srbů | Foto: Český rozhlas

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme