Sběrači borůvek mají v Podkrkonoší žně. Vydělají si i několik tisíc korun

Do Podkrkonoší míří lidé s bandaskami, kbelíky a trhají borůvky. Pro některé je to dobrý přivýdělek. Zkušení trhači nasbírají denně i desítky litrů. Za sezonu si mohou vydělat až 12 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Sběrači borůvek mají v těchto dnech žně. Modré plody v Podkrkonoší dozrávají a pro ně je to vidina snadného přivýdělku na čerstvém vzduchu.

„Je to dobrý přivýdělek, zvlášť když jste nezaměstnaná,“ říká jedna z žen, která sbírá modré plody, aby je mohla prodat. Hodně lidí podle ní borůvky nesbírá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sběr borůvek může být zajímavý přivýdělek. Podrobnosti přináší redaktorka ČRo Kateřina Kohoutová

Opravdu šikovný sběrač prý zvládne natrhat za hodinu i několik litrů modrých plodů. Za sezonu si tak může vydělat i 12 tisíc korun.

Zákazníci kupují borůvky buď přímo od sběračů, nebo je seženou u překupníků na trzích. Ceny se liší podle oblasti. Obvykle neklesnou pod 60 korun až 70 korun za litr. Někde jsou i výrazně vyšší. Třeba v Lázních Bělohrad u Hořic zájemce vyjde kilo borůvek na 100 korun.

Zatímco v Podkrkonoších mohou sběrači vyrážet na borůvky celé léto, přímo v Krkonoších platí přísnější pravidla. Sezona zde brzy skončí. Zákaz sběru modrý plodů zde totiž začne platit už 20. července.

Kateřina Kohoutová, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme