Cyklokrosaře trénuje Petr Dlask, věří mladým a chce odčinit dopingový případ

Český cyklokros má nového reprezentačního trenéra. Stanislava Bambulu vystřídal osmatřicetiletý Petr Dlask. Muž, který v terénu vybojoval celkem pět domácích titulů a z MS v Táboře v roce 2011 má ve sbírce svých úspěchů stříbrnou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ťoupalík, cyklokros

Adam Ťoupalík, cyklokros | Foto: Jakub Ptáček

„Ještě v zimě jsem říkal, že ta funkce je strašně těžká. Pak jsem si sestavil věci okolo, že by se to nechalo zvládnout. Chtěl bych cyklokrosu pomoct, vrátit ho zpátky aspoň na hranu, ze které se můžeme odrazit výš,“ vysvětluje svou motivaci nový trenér cyklokrosařů Petr Dlask

Po mistrovství světa v Táboře skončil Stanislav Bambula. Konkrétní nabídku na novou práci dostal Petr Dlask v květnu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány Petra Dlaska pro trénování cyklokrosové reprezentace zjistil reportér ČRo Pavel Petr, zeptal se i na 2 roky starý dopingový případ

Pětinásobný český šampión jako trenér vypomáhal v Jablonci poté, co byl za pozitivní dopingový nález potrestán dvouletým zákazem činnosti. V nové funkci má i proto před sebou velkou výzvu. Cítí určitý dluh.

„Byla to temná doba a chtěl bych cyklokrosu vrátit to, jak mu dopingový případ ublížil. Pořád mám srdce krosaře a cyklistiku mám rád,“ svěřuje se nový trenér s tím, že i při zákazu startu pravidelně navštěvoval závody.

Výsledky nepřijdou jen se jménem trenéra. Může sice nabídnout změny, jenže konečný výsledek vždy bude závislý na samotných jezdcích. Na jejich vůli vrátit cyklokros zpět na medailové pozice.

S Ťoupalíkem se mohou vytáhnout další mladíci

„Chci jim ukázat cestu, jak se připravit. Výjezdy by se měly absolvovat ve větším počtu, než se doteď jezdilo, aby kluci měli kontakt s konkurencí. Ne, aby jezdili jen Český pohár, a pak vyjeli na čtyři pět závodů SP. Je potřeba, aby viděli, jak se závodí venku a pak nebyli překvapení,“ plánuje.

Do budoucna je nutné odrazit se od nejmladších kategorií. Silný je podle reprezentačního kouče ročník loňských kadetů, kteří přecházejí mezi juniory. V kategorii do 23 let y hlavní hvězdou měl být úřadující mistr republiky Adam Ťoupalík.

Nový trenér cyklokrosařů Petr Dlask | Foto: Facebookový profil Petra Dlaska

„Mají možnost vidět, že i závodník, který přijde z juniorské kategorie, může vyhrát český šampionát. Kluci by se na něj mohli nabalit a stoupat postupně. Adam v téhle kategorii bude ještě tři roky,“ spoléhá Petr Dlask na vycházející hvězdu českého cyklokrosu.

Mládí bude mít hlavní slovo také mezi elitou. Poslední světový šampionát nevyšel těm nejzkušenějším - Martinu Bínovi ani Radomíru Šimůnkovi. Budoucnost je tak třeba vidět v závodnících, jakými jsou Michael Boroš, Tomáš Paprstka, Jakub Skála, Vojtěch Nipl nebo Matěj Lasák.

„Spousta závodníků odešla na silnici, Jan Nesvadba zase na horská kola. Chybí ročníky okolo roku 1991 a 1992. Ale věřím, že kluci od ročníku 1993 na to navážou,“ je přesvědčen Petr Dlask. První soustředění by pro své reprezentační svěřence připravil už na přelomu srpna a září.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme