Ve věku 66 let zemřel hudebník Ota Petřina známý ze skupiny Bacily

Zemřel kytarista, skladatel a zpěvák Ota Petřina, bylo mu 66 let. Na začátku 70. let založil společně se Zdeňkem Rytířem a Janem a Václavem Neckářovými kapelu Bacily, kterou pak několik let vedl. Později skládal třeba pro Petru Janů. Jeho nejznámější skladby jsou například Motorest nebo Nautilus.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smuteční květina

Smuteční květina | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Českému rozhlasu informaci potvrdil kapelník Jan Neckář:

„Včera jsme měli ještě společně hrát na pivních slavnostech ve Svijanech a bohužel už se nám omluvil, že mu není dobře. Pak těsně před koncertem jsme se dozvěděli, že umřel.“

„On s tou nemocí zápasil už asi tři nebo čtyři měsíce, takže jsme věděli, že na tom není nejlépe, ale pořád jsme věřili, že se vrátí,“ dodal.

Petřina je znám především ze spolupráce s hvězdami někdejšího popu, podle znalců byl ale i jedním z nejlepších rockových kytaristů v zemi.

Svůj vztah k rocku ostatně vždy dával najevo svým vzhledem – kvůli dlouhým vlasům, které odmítl ostříhat, nesměl za totality 14 let vystupovat a pracoval pouze ve studiu.

„Říkali jsme, že je samorost. Byl velmi svébytný a nenechal se lehko o něčem přesvědčit. Když se zapřel, tak muselo být po jeho. Byl trošičku tvrdohlavý,“ vzpomíná Jan Neckář.

Petřina vystudoval pražskou konzervatoř a poté se uchytil v hudebním divadle Rokoko a Tanečním orchestru Československého rozhlasu. Později hrál v doprovodném orchestru tria Golden Kids, pro které napsal své první písně.

Poté několik let vedl Neckářovu doprovodnou kapelu Bacily, zahrál si například i se skupinou Katapult. Náročnější skladby pak zařadil na své sólové desky Super-robot (1978) a Pečeť (1983). Napsal také hudbu ke dvěma filmům.

Ve věku 66 let zemřel kytarista, skladatel a zpěvák Otakar Petřina (na archivním snímku z roku 2010) | Foto: ČTK

ČTK, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme