Eurozóna chce po Řecku do středy tvrdé reformy, jinak zemi hrozí návrat k drachmě

Řecký parlament musí do středy schválit tvrdé reformní zákony, jinak bude muset země odejít z eurozóny. Takový je návrh prohlášení lídrů zemí platících eurem, který má Český rozhlas k dispozici. Pokud řecká vláda v parlamentu do středy neprosadí škrty v důchodovém systému nebo zvýšení daně z přidané hodnoty, bude eurozóna podle předběžných závěrů s Řeckem jednat už jen o jeho přechodu zpět k vlastní měně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo), předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (uprostřed) a francouzský prezident François Hollande spolu mluví před jednáním lídrů zemí eurozóny, které se koná v Bruselu

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo), předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker (uprostřed) a francouzský prezident François Hollande spolu mluví před jednáním lídrů zemí eurozóny, které se koná v Bruselu | Zdroj: Reuters

Premiér Alexis Tsipras dnes před summitem lídrů zemí platících eurem oznámil, že Řecko je připraveno na kompromisy, aby mohlo zůstat v eurozóně.

Věřitelé požadují mimo jiné změnu daňového a důchodového systému. Až potom prý bude eurozóna s Řeckem jednat o podmínkách dalších půjček.

Na přijetí reforem dala eurozóna Řecku tři dny. Vyplývá to z předběžného návrhu dohody, který má k dispozici Český rozhlas. Během schůzky lídrů eurozóny se ale podmínky mohou ještě změnit.

Tsipras před jednáním upozornil, že vstřícné kroky musejí udělat všechny strany jednání. Dohoda o třetím záchranném programu je ale podle něj možná ještě dnes.

„Dlužíme to národům Evropy, které chtějí Evropu sjednocenou, a ne rozdělenou. Dnes můžeme dosáhnout dohody, pokud ji všichni skutečně chtějí," poznamenal Tsipras.

Euroskupina dohodu nenašla

Návrhy úsporných opatření předložila vláda premiéra Tsiprase ve čtvrtek, poté je potvrdil i řecký parlament. Mezinárodní věřitelé označili návrh úsporných opatření za dobrý základ pro jednání o nové pomoci.

Ministři financí zemí platících eurem měli posoudit, zda jsou navržená úsporná opatření dostačující. V sobotu po osmi hodinách ministři jednání o půlnoci přerušili. Ani dnes se po přibližně pětihodinové diskusi nedokázali domluvit. Rozhodnutí proto zůstává na 19 lídrech zemí eurozóny.

„První jednání skončilo. Ušli jsme velmi dlouhou cestu a vyřešili jsme několik problémů. Další překážky ale zůstávají. Je teď na lídrech zemí eurozóny, aby poslední neshody vyřešili," poznamenal šéf eurozóny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Řecký premiér Alexis Tsipras na jednání premiérů a prezidentů zemí platících eurem | Foto: ČTK/AP

Někteří ministři financí pochybovali o důvěryhodnosti Řecka. Mnozí z účastníků euroskupiny poukazovali na to, že vláda předložila návrhy podobné těm, které řečtí občané odmítli v referendu.

O chybějící důvěře při příchodu jednání mluvila i německá kancléřka Angela Merkelová. Dohoda podle ní není možná za každou cenu.

Řecko nemělo být v eurozóně, řekl Babiš. Česku by podle Kalouska pomohlo, kdyby zůstalo

Číst článek

Podle Evropské komise bude Řecko do července 2018 pravděpodobně potřebovat přibližně 74 miliard eur, tedy přibližně dva biliony korun. Mezinárodní měnový fond údajně odhaduje tuto sumu ještě o čtyři miliardy eur vyšší.

Pokud lídři řecké návrhy odmítnou, bude země nejspíš muset odejít z eurozóny a znovu přijmout vlastní měnu drachmu. Řekové, kteří mají své úspory stále ještě v bankách, by o značnou část s největší pravděpodobností přišli.

Kdo vlastní řecký dluh | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska, Anna Jadrná, Viktor Daněk, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme